Żadne placki z dyni i dyniowe babeczki. To ciasto nie ma sobie równych, wśród jesiennych słodkości. Jest bajecznie puszyste, mocno korzenne, a do tego zachęca łasuchów intensywnym kolorem. Dyniowe ciasto zrobi furorę wśród twoich bliskich!
Natallia Harahliad /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Słodkie, korzenne i mocno wilgotne. Takimi słowami można opisać ciasto dyniowe. Ten deser skradnie serca wszystkich gości i domowników. Udekoruj lukrem lub posyp cukrem pudrem i ciesz się wybornym deserem, który przygotujesz w mgnieniu oka. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
REKLAMA
Zobacz wideo Strasznie pysznie ciastka z dwóch składników. Goście będą krzyczeć... z zachwytu
Składniki:
2 szklanki puree dyniowego,
3 jajka,
3 szklanki mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3/4 szklanki oleju,
1 szklanka cukru trzcinowego,
1 opakowanie cukru wanilinowego,
szczypta gałki muszkatołowej,
szczypta kardamonu w proszku,
cynamon w ilości do smaku,
garść ulubionych orzechów,
cukier puder lub lukier do dekoracji.
Ciasto dyniowe, które zrobi każdy. Będzie puszyste i mocno korzenne
Przygotowujemy puree z dyni. Wystarczy upiec dynię w piekarniku do miękkości, wydrążyć miękki miąższ i zblendować.
Jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Do masy jajecznej dodajemy przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, olej i cukier wanilinowy. Całość dokładnie mieszamy.
Orzechy siekamy. Można je również podprażyć na suchej patelni.
Do dobrze wymieszanego ciasta dodajemy puree dyniowe i posiekane orzechy. Całość mieszamy ostatni raz.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej tłuszczem.
Dyniowe ciasto pieczemy około 40-50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Najlepiej sprawdzać ciasto drewnianym patyczkiem.
Upieczone ciasto studzimy na kratce. Gdy będzie już chłodne, najlepiej udekorować je lukrem lub cukrem pudrem. Ciasto dyniowe w tej wersji będzie obłędnie korzenne i rozgrzeje brzuchy w zimny, jesienny dzień. W towarzystwie mocnej kawy lub herbaty rozpieści podniebienia wszystkich, a prośby o dokładkę są gwarantowane. Smacznego!