Słodkie, korzenne i mocno wilgotne. Takimi słowami można opisać ciasto dyniowe. Ten deser skradnie serca wszystkich gości i domowników. Udekoruj lukrem lub posyp cukrem pudrem i ciesz się wybornym deserem, który przygotujesz w mgnieniu oka. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Strasznie pysznie ciastka z dwóch składników. Goście będą krzyczeć... z zachwytu
Składniki:
- 2 szklanki puree dyniowego,
- 3 jajka,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 szklanki oleju,
- 1 szklanka cukru trzcinowego,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- szczypta kardamonu w proszku,
- cynamon w ilości do smaku,
- garść ulubionych orzechów,
- cukier puder lub lukier do dekoracji.
Ciasto dyniowe, które zrobi każdy. Będzie puszyste i mocno korzenne
- Przygotowujemy puree z dyni. Wystarczy upiec dynię w piekarniku do miękkości, wydrążyć miękki miąższ i zblendować.
- Jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem na puszystą masę.
- Do masy jajecznej dodajemy przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, olej i cukier wanilinowy. Całość dokładnie mieszamy.
- Orzechy siekamy. Można je również podprażyć na suchej patelni.
- Do dobrze wymieszanego ciasta dodajemy puree dyniowe i posiekane orzechy. Całość mieszamy ostatni raz.
- Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej tłuszczem.
- Dyniowe ciasto pieczemy około 40-50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Najlepiej sprawdzać ciasto drewnianym patyczkiem.
Upieczone ciasto studzimy na kratce. Gdy będzie już chłodne, najlepiej udekorować je lukrem lub cukrem pudrem. Ciasto dyniowe w tej wersji będzie obłędnie korzenne i rozgrzeje brzuchy w zimny, jesienny dzień. W towarzystwie mocnej kawy lub herbaty rozpieści podniebienia wszystkich, a prośby o dokładkę są gwarantowane. Smacznego!