Idealne ciasto? Oczywiście słodkie i puszyste ciasto dyniowe. Pamiętaj dodać szczyptę tej przyprawy

Żadne placki z dyni i dyniowe babeczki. To ciasto nie ma sobie równych, wśród jesiennych słodkości. Jest bajecznie puszyste, mocno korzenne, a do tego zachęca łasuchów intensywnym kolorem. Dyniowe ciasto zrobi furorę wśród twoich bliskich!

Słodkie, korzenne i mocno wilgotne. Takimi słowami można opisać ciasto dyniowe. Ten deser skradnie serca wszystkich gości i domowników. Udekoruj lukrem lub posyp cukrem pudrem i ciesz się wybornym deserem, który przygotujesz w mgnieniu oka. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Strasznie pysznie ciastka z dwóch składników. Goście będą krzyczeć... z zachwytu

Składniki:

  • 2 szklanki puree dyniowego,
  • 3 jajka,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 1 szklanka cukru trzcinowego,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta kardamonu w proszku,
  • cynamon w ilości do smaku,
  • garść ulubionych orzechów,
  • cukier puder lub lukier do dekoracji.

Ciasto dyniowe, które zrobi każdy. Będzie puszyste i mocno korzenne

  1. Przygotowujemy puree z dyni. Wystarczy upiec dynię w piekarniku do miękkości, wydrążyć miękki miąższ i zblendować.
  2. Jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem na puszystą masę.
  3. Do masy jajecznej dodajemy przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, olej i cukier wanilinowy. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Orzechy siekamy. Można je również podprażyć na suchej patelni.
  5. Do dobrze wymieszanego ciasta dodajemy puree dyniowe i posiekane orzechy. Całość mieszamy ostatni raz.
  6. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej tłuszczem.
  7. Dyniowe ciasto pieczemy około 40-50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Najlepiej sprawdzać ciasto drewnianym patyczkiem. 

Upieczone ciasto studzimy na kratce. Gdy będzie już chłodne, najlepiej udekorować je lukrem lub cukrem pudrem. Ciasto dyniowe w tej wersji będzie obłędnie korzenne i rozgrzeje brzuchy w zimny, jesienny dzień. W towarzystwie mocnej kawy lub herbaty rozpieści podniebienia wszystkich, a prośby o dokładkę są gwarantowane. Smacznego!

Więcej o: