Zamroź pieczywo w ten sposób. Unikniesz porannego rozczarowania, a chleb i bułki będą jak z piekarni

Marzysz o świeżym, miękkim i smacznym pieczywie o poranku, ale nie zawsze masz chęć biec do piekarni? Z tą sprawdzoną metodą mrożenia, chleb czy bułki zawsze będą smakować idealnie. Kluczem do sukcesu jest jednak zasada - bez niej ani rusz.

Dla większości osób śniadanie bez pieczywa nie ma racji bytu. Co, jednak gdy poranna podróż do piekarni nie jest możliwa? Wówczas wystarczy zastosować starą jak świat metodę z mrożeniem. Ważne jednak, by zrobić to poprawnie - w przeciwnym razie będzie nas czekać papka, zamiast idealnie wypieczonego bochenka. 

Mrożenie pieczywa to sprawdzona metoda na świeży bochenek na śniadanie 

Pieczywo w wielu polskich domach to podstawowy produkt w diecie. Niestety chyba każdemu z nas zdarzyło się kupić za dużą ilość bułek lub nadprogramowy bochenek. Wówczas możemy podarować smakołyk rodzinie czy sąsiadom, szybko go zjeść lub zadbać o odpowiednie przechowywanie, które zapobiegnie marnowaniu żywności. Mowa tu o mrożeniu pieczywa, czyli metodzie starej jak świat, która jest banalnie prosta, a działa przysłowiowe cuda. 

Mrożenie pieczywa powinno jednak zostać odpowiednio przeprowadzone. Nie wystarczy bezmyślnie wrzucić bułek lub bochenka do chłodziarki. Złoto zasadą jest mrożenie pieczywa już wcześniej pokrojonego - to znacznie usprawni rozmrażanie, a na dodatek efekt będzie o wiele smaczniejszy niż w przypadku, jednego, dużego kawałka. Kolejną rzeczą o której warto pamiętać to fakt, iż pieczywo powinno być maksymalnie świeże - kilkudniowy produkt po wylądowaniu w zamrażalce nigdy nie będzie smakował równie smacznie co ten prosto przyniesiony z piekarni. 

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Poprawne mrożenie pieczywa. Zrób to w ten sposób, a wyjdzie świeże i smaczne 

Aby prawidłowo zamrozić pieczywo, warto je wcześniej pokroić. Zapomnij o wkładaniu całego bochenka do zamrażalki - pokrój je wcześniej na kromki i przełóż do woreczków strunowych lub szczelnie zamykanego pojemnika. To sprawi, że pieczywo po rozmrożeniu nie będzie suche, tylko idealnie miękkie, a na dodatek nie straci nic ze swej chrupkości.

To jednak nie wszystko. Kolejną istotną zasadą jest rozmrażanie. Kromki lub bułki warto zostawić w tym samym opakowaniu w temperaturze pokojowej. Dzięki temu pieczywo powoli wróci do świeżości i przy okazji się nie zeschnie. Wśród najpopularniejszych metod, można wyróżnić oczywiście rozmrażanie w piekarniku. Wystarczy włożyć bochenek, kromki pieczywa lub bułki do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C na około 30-40 minut. Dzięki tej metodzie otrzymamy świeże i chrupiące pieczywo, które nie będzie gumowe, a smak będzie przypominał ten prosto z piekarni.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.