Zaoszczędź krocie na codziennym chodzeniu do piekarni. Spróbowałam "inflacyjny chleb" i nie żałuje!

Po świeży, pachnący chleb wcale nie trzeba chodzić codziennie do osiedlowej piekarni. Zamiast tego można go wypiec samodzielnie. Aby uniknąć mozolnego wyrabiania i wypiekania go w piekarniku, warto użyć specjalnego urządzenia. Wypiekacz do chleba to inwestycja, która na dłuższą metę pozwoli sporo zaoszczędzić na kupnie pieczywa.

Cena chleba dobrej jakości utrzymuje się obecnie na wysokim poziomie. Jeśli jednak zdecydujemy się samemu go wypiekać - zaoszczędzimy czas i pieniądze. Oczywiście, w pierwszej kolejności trzeba najpierw w tym celu zakupić wypiekacz, co może dla niektórych stanowić niemałą inwestycję. Jeśli jednak podliczyć koszty długoterminowego zakupu pieczywa w coraz bardziej dotkniętych inflacją piekarniach, wniosek nasuwa się sam. Domowy chleb z automatu jest smaczny, zdrowy i przyjazny dla portfela.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Chleb domowej roboty z wypiekacza. Prosty sposób na uzyskanie świeżego pieczywa 

Domowy chleb z wypiekacza jest chrupiący na zewnątrz, a miękki i puszysty w środku. Dzięki funkcji ustawienia czasu możemy zasnąć z myślą, że rano obudzi nas smakowity zapach świeżego pieczywa w sam raz na pyszne i pożywne kanapki do szkoły lub pracy. Programy urządzenia pozwalają na dopasowanie chleba do naszych potrzeb. W zależności tego, co wybierzemy, pieczywo wyjdzie mniej lub bardziej zarumienione. W wypiekaczu możemy również ustawić docelową wagę chleba.

Składniki:

  • 500 g mąki chlebowej,
  • 300 ml przegotowanej, letniej wody,
  • 10 g suchych drożdży,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki mleka w proszku,
  • garść ziaren słonecznika,
  • garść pestek dyni.

Chrupiący chleb z ziarnami. Sposób przygotowania

W misie wypiekacza umieść najpierw składniki mokre: wodę i oliwę, a dopiero potem składniki suche: mąkę, drożdże, sól, cukier, mleko w proszku oraz ziarna słonecznika i pestki dyni. W dalszym kroku ustaw preferowany program oraz inne wymagane ustawienia i... zrelaksuj się. Maszyna wymiesza za ciebie wszystkie składniki, ugniecie ciasto, a na końcu upiecze chleb. Korzystanie z wypiekacza jest intuicyjne i banalnie proste, więc domowy chleb może uzyskać każdy, nawet najmniej uzdolniony kulinarnie miłośnik pieczywa. Na koniec wystarczy, że ostudzony bochenek pokroisz i ozdobisz ulubionymi dodatkami do kanapek. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: