Cena chleba dobrej jakości utrzymuje się obecnie na wysokim poziomie. Jeśli jednak zdecydujemy się samemu go wypiekać - zaoszczędzimy czas i pieniądze. Oczywiście, w pierwszej kolejności trzeba najpierw w tym celu zakupić wypiekacz, co może dla niektórych stanowić niemałą inwestycję. Jeśli jednak podliczyć koszty długoterminowego zakupu pieczywa w coraz bardziej dotkniętych inflacją piekarniach, wniosek nasuwa się sam. Domowy chleb z automatu jest smaczny, zdrowy i przyjazny dla portfela.
Domowy chleb z wypiekacza jest chrupiący na zewnątrz, a miękki i puszysty w środku. Dzięki funkcji ustawienia czasu możemy zasnąć z myślą, że rano obudzi nas smakowity zapach świeżego pieczywa w sam raz na pyszne i pożywne kanapki do szkoły lub pracy. Programy urządzenia pozwalają na dopasowanie chleba do naszych potrzeb. W zależności tego, co wybierzemy, pieczywo wyjdzie mniej lub bardziej zarumienione. W wypiekaczu możemy również ustawić docelową wagę chleba.
Składniki:
W misie wypiekacza umieść najpierw składniki mokre: wodę i oliwę, a dopiero potem składniki suche: mąkę, drożdże, sól, cukier, mleko w proszku oraz ziarna słonecznika i pestki dyni. W dalszym kroku ustaw preferowany program oraz inne wymagane ustawienia i... zrelaksuj się. Maszyna wymiesza za ciebie wszystkie składniki, ugniecie ciasto, a na końcu upiecze chleb. Korzystanie z wypiekacza jest intuicyjne i banalnie proste, więc domowy chleb może uzyskać każdy, nawet najmniej uzdolniony kulinarnie miłośnik pieczywa. Na koniec wystarczy, że ostudzony bochenek pokroisz i ozdobisz ulubionymi dodatkami do kanapek. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl