• Link został skopiowany

Chcesz schudnąć? Nie musisz rezygnować z chleba. To pieczywo przyspiesza metabolizm i jest turbo zdrowe

Wmawia nam się, że aby schudnąć, powinniśmy zrezygnować z chleba. Okazuje się jednak, że jest pewien rodzaj tego pieczywa, którego możemy jeść tyle, ile mamy ochotę, a na dodatek będziemy chudnąć. To przepis, który twoje koleżanki będą wyrywać sobie z rąk.
Chleb z dyni (zdjęcie ilustracyjne)
fot.pixabay/ franloomis

Chleb, który nie jest przygotowany z żyta czy pszenicy, może budzić pewne kontrowersje. Jeśli jednak nie spróbujecie tego przepisu na chleb z obłędnie pysznego, typowo jesiennego warzywa, będziecie żałować. Nie tylko smakuje wspaniale, ale i przyspiesza metabolizm. 

Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Jaki chleb wybrać na diecie? Przepis na zdrowy chleb z dyni 

Chleb z dyni to doskonały wybór dla osób, które marzą o zrzuceniu kilku zbędnych kilogramów. Nie jest tak tuczący jak pieczywo, które jemy na co dzień. Co więcej, przyspiesza metabolizm i jest bardzo, ale to bardzo zdrowe. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Dynia zawiera duże ilości błonnika, więc doskonale wspomaga pracę układu trawiennego. Jest też bardzo sycąca, a zarazem niskokaloryczna, więc jest doskonałą opcją, jeśli jesteśmy na redukcji.  

Chleb z dyni - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Składniki: 

  • 400 g dyni, 
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g mąki pełnoziarnistej, 
  • 1 łyżka ksylitolu lub cukru, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 7 g suchych drożdży, 
  • 200 ml letniej wody, 
  • pestki słonecznika lub dyni. 

Sposób przygotowania: 

  1. Dynię obieramy i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do niej łyżkę ksylitolu lub cukru, łyżeczkę soli i dwie łyżki oleju. 
  2. Powyższe składniki blendujemy, aż do uzyskania gładkiej masy, przypominającej w konsystencji mus. 
  3. Łączymy mąkę z suchymi drożdżami, a następnie dodajemy przygotowany mus z dyni. 
  4. Wyrabiamy ciasto, dodając wodę. Pozostawiamy pod przykryciem na około pół godziny. 
  5. Powstałe ciasto przekładamy do wybranej formy i pieczemy przez 40 min w 200 stopniach Celsjusza. Pozostawiamy do ostygnięcia. Najlepiej smakuje z masłem.  
Więcej o: