Chleb, który nie jest przygotowany z żyta czy pszenicy, może budzić pewne kontrowersje. Jeśli jednak nie spróbujecie tego przepisu na chleb z obłędnie pysznego, typowo jesiennego warzywa, będziecie żałować. Nie tylko smakuje wspaniale, ale i przyspiesza metabolizm.
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)
Jaki chleb wybrać na diecie? Przepis na zdrowy chleb z dyni
Chleb z dyni to doskonały wybór dla osób, które marzą o zrzuceniu kilku zbędnych kilogramów. Nie jest tak tuczący jak pieczywo, które jemy na co dzień. Co więcej, przyspiesza metabolizm i jest bardzo, ale to bardzo zdrowe. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Dynia zawiera duże ilości błonnika, więc doskonale wspomaga pracę układu trawiennego. Jest też bardzo sycąca, a zarazem niskokaloryczna, więc jest doskonałą opcją, jeśli jesteśmy na redukcji.
Chleb z dyni - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Składniki:
- 400 g dyni,
- 2 łyżki oleju,
- 500 g mąki pełnoziarnistej,
- 1 łyżka ksylitolu lub cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 7 g suchych drożdży,
- 200 ml letniej wody,
- pestki słonecznika lub dyni.
Sposób przygotowania:
- Dynię obieramy i kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do niej łyżkę ksylitolu lub cukru, łyżeczkę soli i dwie łyżki oleju.
- Powyższe składniki blendujemy, aż do uzyskania gładkiej masy, przypominającej w konsystencji mus.
- Łączymy mąkę z suchymi drożdżami, a następnie dodajemy przygotowany mus z dyni.
- Wyrabiamy ciasto, dodając wodę. Pozostawiamy pod przykryciem na około pół godziny.
- Powstałe ciasto przekładamy do wybranej formy i pieczemy przez 40 min w 200 stopniach Celsjusza. Pozostawiamy do ostygnięcia. Najlepiej smakuje z masłem.