Jak upiec domowe bułki? Wystarczy odrobina wolnego czasu i szczypta cierpliwości. Pieczywo będzie obłędnie chrupiące

Nic nie smakuje tak dobrze jak świeże, domowe pieczywo. Wystarczy odrobina masła i plaster soczystego pomidora, by stworzyć banalnie prostą ucztę. Jednak jak upiec domowe bułki, by smakowały nawet lepiej od tych z piekarni? Przepis jest naprawdę łatwy i nie wymaga wielu składników.

Jak upiec domowe bułki? Według wielu gospodyń nie ma nic prostszego. Wystarczy odrobina wolnego czasu i kilka podstawowych składników, które z pewnością znajdziesz w kuchennych szafkach. Podstawą smacznego pieczywa jest odpowiednio przygotowany rozczyn. Do tego kroku należy przyłożyć szczególną uwagę, by efekt końcowy był pyszny i zadowalający. Piekąc domowe bułki z tego przepisu, masz gwarancję, że dom będzie pachniał jak piekarnia każdego poranka.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 35 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka białego cukru,
  • 6 łyżek oleju roślinnego,
  • 300 ml letniej wody,
  • pół łyżeczki soli.

Jak upiec domowe bułki? Zrobisz je w mgnieniu oka

Do miski dodajemy pokruszone drożdże, cukier, odrobinę mąki i wody i tworzymy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy go pod przykryciem na około 10 minut. Po tym czasie do rozczynu dodajemy pozostałe składniki. Nie zapominajmy o soli. To ona sprawi, że bułeczki będą jeszcze smaczniejsze. Mąkę zaś najlepiej przesiać, by pieczywo było bardziej puszyste. Całość dokładnie ugniatamy na jednolitą masę. Odstawiamy na kolejne 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie warto nagrzać piekarnik do 200 st. Celsjusza, w trybie pieczenia góra dół.

Gdy ciasto ponownie wyrośnie, zaczynamy odrywać równe kawałki i formować okrągłe bułeczki. Ustawiamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe bułki pozostawiamy przykryte ściereczką jeszcze na 5 minut, tuż przed włożeniem ich do rozgrzanego piekarnika. Należy piec je przez około 20 minut, choć warto regularnie sprawdzać, czy aby na pewno są już gotowe. Będą smakować obłędnie jeszcze na ciepło. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: