Zapomnij o tradycyjnych racuchach. Sąsiadka dała mi przepis na lepsze placki. Sekret tkwi w tym serku

Racuchy z jabłkami lubi wiele osób, a zwłaszcza dzieci. Jednak czasem nawet taka przekąska może się znudzić. Na szczęście można temu łatwo zaradzić. Wystarczy zmodyfikować tradycyjny przepis i wyczarować placki z ricotty.

Pyszne i niezwykle delikatne placki z ricotty to wspaniała wariacja na temat tradycyjnych racuchów. Są łatwe do przygotowania, a naprawdę bardzo smaczne. Świetnie nadają się na śniadanie, zwłaszcza w weekendy. A jak przygotować te rarytasy? Wbrew pozorom niewiele różną się od standardowych racuchów. Zresztą zobaczcie sami.

Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik

Delikatne placki z ricotty z przepisu sąsiadki. Wcale nie wymagają wielu składników

Do przygotowania placków z ricotty potrzebny jest właśnie ten delikatny włoski serek. Jednak nie tylko. Poza wspomnianą tym trzeba przygotować również mąkę czy mleko. Pełną listę składników na pyszne racuchy znajdziecie poniżej. 

Składniki:

  • serek ricotta - opakowanie,
  • mąka - szklanka,
  • jajka - trzy sztuki,
  • cukier puder (lub inny drobny) - 20 gramów,
  • wanilia (lub cukier waniliowy) - łyżeczka,
  • proszek do pieczenia (lub soda) - płaska łyżeczka,
  • sól - szczypta do ubicia jajek,
  • tłuszcz do smażenia.

Poza tym możesz też przygotować ulubione dodatki - świeże owoce, konfitury, bitą śmietanę czy krem czekoladowy.

Jak zrobić placki z ricotty? Wcale nie są bardziej pracochłonne od zwykłych

Przyrządzanie placków z ricotty zacznij od oddzielenia żółtek jaj od białek. Te drugie wraz ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę i odstaw ją na razie na bok. Teraz trzymaj się poleceń z poniższej instrukcji.

Sposób przygotowania:

  1. Do żółtek jaj dodaj ricottę, proszek do pieczenia (lub sodę), cukier i wanilię (albo cukier waniliowy).
  2. Wymieszaj (lub zmiksuj) powyższe składniki na gładką masę.
  3. Teraz do masy dodaj przesianą mąkę i również starannie wymieszaj.
  4. Nadszedł czas na dodanie wcześniej ubitej piany z białek jaj. Tylko nie całość na raz. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki.
  5. Teraz rozgrzej odrobinę tłuszczu na patelni i z masy formuj placki. Smaż je z obu stron na złoty kolor.
  6. Po usmażeniu połóż rarytasy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby odsączyć z nich tłuszcz. Podawaj jeszcze gorące z ulubionymi dodatkami - bitą śmietaną, konfiturami czy świeżymi owocami oraz szklanką kakao lub gorącego mleka. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Więcej o: