Kotlet schabowy przez wielu Polaków uważany jest za oficjalny symbolem polskiej kuchni. Schab nieraz gościł na stołach w towarzystwie ziemniaczków i mizerii. aby cieszyć się niepowtarzalnymi walorami smakowymi, okazuje się, że jego przygotowanie obarczone jest dużym ryzykiem błędów. O tych najczęściej popełnianych opowiedziała słynna restauratorka Magda Gessler.
Okazuje się, że przygotowanie idealnych schabowych to zadanie, któremu nie każdy potrafi sprostać. Magda Gessler w wywiadzie, którego udzieliła magazynowi "Viva" ujawniła, że wielu Polaków błąd popełnia już na etapie robienia zakupów. Mowa tutaj o wyborze nieodpowiedniej jakości mięsa. - Kupujemy schab rodzaju męskiego, czyli knura i nie rozklepujemy go, bo nam się nie chce - zdradziła prowadząca "Kuchenne rewolucje".
Kolejnym błędem, który wymieniła, jest złe marynowanie schabu. Zazwyczaj Polacy robią to "na szybko" lub kompletnie nie zwracają uwagi na ten krok podczas przygotowywania mięsa. Gessler radzi, aby stosować patent naszych babć, który polega na moczeniu mięsa przez kilka godzin w mleku i cebuli. Zabieg ten wpłynie pozytywnie zarówno na smak jak i teksturę schabowych.
Następnym krokiem, który pozostawia wiele do życzenia, jest sposób panierowania. Według restauratorki często obtaczamy najpierw mięso w jajku, a następnie w mące, co przyczynia się do łatwego odpadania panierki podczas smażenia. Prawidłowa kolejność, którą zaleca to: mąka, jajko, bułka tarta. Na koniec pod lupę wzięła proces smażenia. Tutaj również nietrudno o błąd. Aby kotlety schabowe wyszły idealnie chrupiące i soczyste, powinny być smażone na mocno rozgrzanym smalcu. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.