Zupa fasolowa na bogato. Będzie pyszna, ale pamiętaj o tej przyprawie: kołdra nie będzie fruwać

Zupa fasolowa to jeden z klasyków babcinej kuchni i nasze babunie starały się, żeby fasolowa zawsze była gęsta, treściwa, bardzo aromatyczna i pełna wkładki. Zupa z dzisiejszego przepisu właśnie taka będzie, ale dodamy coś specjalnego. Ta przyprawa nie tylko dodaje smaku, lecz także dobrze działa na trawienie.

Zupa fasolowa to jedna z klasycznych potraw kuchni polskiej i chociaż jej przygotowanie nie trwa pięciu minut, jej smak wynagradza każdą minutę spędzoną w kuchni. Przepis na zupę fasolową jest bardzo prosty i nikomu nie sprawi problemu. Ważna jest solidna mięsna wkładka, polecam trzy miesa - wędzone żeberka, boczek i kiełbasę. Ważne są takie przyprawy, szczególnie kminek. To nie tylko doda świetnego aromatu potrawie, lecz także wspomoże trawienie, wszak zupa fasolowa nie należy do najlżejszych. 

Zobacz wideo Zobacz jak uratować przesolony rosół

Zupa fasolowa na bogato. Nie zapomnij o kminku, a w nocy kołdra nie będzie fruwać

Składniki:

  • 1,5 szklanki suchej białej fasoli typu Jaś,
  • 300 g wędzonych żeberek,
  • 2 średnie laski kiełbasy,
  • ok. 150 g wędzonego boczku,
  • 2 niewielkie cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • pęczek włoszczyzny,
  • ziele angielskie i liście laurowe,
  • sól, pieprz, majeranek, odrobina kminku, odrobina papryki wędzonej,
  • 1/4 szklanki soku z kiszonej kapusty.

Zupa fasolowa na trzech mięsach z kminkiem i sokiem z kapusty - sposób wykonania:

  1. Dzień wcześniej namocz fasolę w zimnej wodzie. Wsyp ją do garnka i zalej na 3 palce wodą.
  2. Następnego dnia namoczoną fasolę przelej do większego garnka, dodaj pokrojone na kawałki żeberka, liście laurowe i ziele angielskie i zagotuj na wolnym ogniu.
  3. Kiedy wywar się zagotuje, dodaj obrane i pokrojone warzywa oraz kiełbasę pokrojoną w kostkę lub talarki. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem.
  4. Boczek pokrój w kostkę i wytop na suchej patelni. Dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj całość, aż cebula się zeszkli, a boczek zarumieni. Pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
  5. Zawartość patelni dodaj do zupy i gotuj do miękkości fasoli. Kiedy będzie miękka, dodaj paprykę wędzoną oraz sok z kiszonej kapusty. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut i podawaj, najlepiej z kromką świeżego pieczywa.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.