Zapomnij o śmietanie. Z tym dodatkiem zrobisz najlepszą zupę krem z dyni. Nie zostanie nawet kropelka

Jak zrobić dobrą zupę krem z dyni? To proste, sycące i rozgrzewające danie, które zachwyci podczas jesiennej aury. Będzie idealnym pomysłem na pożywną kolację dla całej rodziny. Wystarczy kwadrans na jej przygotowanie.

Dynia to jedno z warzywa, które od razu przywodzi na myśl jesień. Wyróżnia się zarówno swoim pomarańczowym kolorem, jak i wielkością. Dla lubiących eksperymentować w kuchni oferuje wachlarz dań do wykonania. Jednym z najprostszych i najszybszych, a jednocześnie zachwycających smakiem jest zupa krem.

Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa w kuchni Hapsa. Jej przepis na policzki wołowe olśniewa

Co dodać do zupy z dyni? Przepis na kremowe danie z dodatkiem aromatycznych przypraw

Ta zupa dyniowa jest pysznie kremowa i gładka. Naturalny smak warzywa jest na tyle dobry, że potrzeba bardzo niewiele, aby przygotować pełne smaku danie. Delikatna cebula i czosnek nadają jej głębi smaku i to właśnie ten duet jest sekretnym składnikiem nadającym zupie dyniowej lepszy smak. Dodatkowo doprawiona świeżymi ziołami i przyprawami jest po prostu pyszna. Aby ją przygotować, potrzebujesz: 

  • 500 g dyni. Obrana i pokrojona na duże kawałki.
  • 1 cebula.
  • 2 ząbki czosnku.
  • 1,5 szklanki bulionu.
  • 1 szklanka mleka.
  • 25 g masła.
  • Szczypta imbiru i kurkumy.

Jak zrobić najprostszą zupę z dyni? Smaczny i szybki pomysł na obiad na jesień

Przygotowanie zupy krem to jeden z prostszych przepisów, z którym poradzi sobie każdy. Dodatkowo zajmuje maksymalnie 15 minut. Zupę dyniową można przechowywać w lodówce od 4 do 5 dni, można ją też zamrozić na maksymalnie 3 miesiące. Jeśli jest za gęsta, wystarczy ją rozrzedzić odrobiną wody podczas podgrzewania. Jeśli konsystencja jest z kolei zbyt rzadka, po prostu gotuj ją na wolnym ogniu przez chwilę, aż zgęstnieje.

  1. Obraną dynię, cebulę, czosnek, bulion i szklankę wody włożyć do garnka.
  2. Gotować na dużym ogniu przez 15 minut, aż dynia będzie bardzo miękka.
  3. Dodać masła.
  4. Użyj blendera ręcznego i zmiksuj na gładko.
  5. Dopraw kurkumą, imbirem, solą i pieprzem do smaku.
  6. Następnie dodaj mleko.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.