Pieczarki są bardzo popularnymi grzybami i trudno się dziwić. Są tanie, można je bez trudu kupić chyba w każdym sklepie spożywczym i nie trzeba się martwić, że zaszkodzą. A co więcej, można je przyprawić tak, aby smakowały, jak ich leśne odpowiedniki. Czym? Przede wszystkim ziołami i warzywami, ale również dwoma innymi dodatkami. Jednym z nich jest wino.
Zobacz wideo Kurczak faszerowany pieczarkami, czyli szybki i prosty przepis na obiad w tygodniu
Pieczarki smakujące jak leśne grzyby? W ten sposób na pewno się uda
Pieczarki można suszyć, gotować, piecz i smażyć. Ta ostatnia opcja jest zresztą najpopularniejsza. A co możemy dodać do tych grzybów, aby podbić ich smak? Oto składniki, które dodadzą im mocy:
- zioła - pieczarki, tak jak inne grzyby, świetnie smakują z dodatkiem pietruszki, rozmarynu, tymianku czy szałwii,
- warzywa - te o ostrym i wyrazistym smaku jak czosnek i papryczka chili,
- alkohol - smak pieczarek podbije też wino, zwłaszcza białe, ale może być również czerwone,
- sos sojowy - nie tylko wzmocni smak grzybów, lecz także nada im apetycznej, brązowej glazury.
Oczywiście można te składniki połączyć i stworzyć naprawdę aromatyczne danie, ale trzeba uważać, by jednocześnie nie przesadzić. W końcu co za dużo to niezdrowo.
Pieczarki o smaku leśnych grzybów. Oto przykładowy przepis na dodatek do obiadu
Jak przyrządzić pieczarki, aby były równie aromatyczne, jak leśne grzyby? Oto prosty, przykładowy przepis na pyszny dodatek do posiłku, na przykład obiadu. Oto lista potrzebnych składników.
Składniki:
- pieczarki (umyte, osuszone i pokrojone w plasterki) - pół kilograma,
- tłuszcz do smażenia,
- czosnek - dwa lub trzy ząbki (zależnie od wielkości),
- sok z połówki cytryny,
- natka pietruszki - duża garść (i odrobina do dekoracji),
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Rozgrzej tłuszcz na patelni, po czym dodaj pieczarki i smaż, aż się zarumienią i wypłynie z nich sok.
- Teraz przypraw solą, pieprzem i dodaj czosnek, uprzednio przeciśnięty przez praskę.
- Smaż, mieszając przez pół minuty, aż poczujesz wyraźny zapach czosnku.
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Smaż jeszcze minutę lub dwie.
Gotowe. Pieczarki są gotowe i możesz podać je jako dodatek do dowolnego dania na przykład obiadu. Nie zapomnij posypać ich odrobiną natki pietruszki. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.