Doprawiasz tak pieczarki? W moment puszczą wodę i katastrofa gotowa. Wypróbuj inny patent

Co zrobić, żeby pieczarki nie puściły wody podczas smażenia? Z problemem boryka się wiele osób i nie każdy wie, jak mu sprostać. Okazuje się, że rozwiązanie tkwi w dodaniu pewnej przyprawy w odpowiednim momencie. Co należy zrobić?

Jakiś czas temu mąż kupił sporo pieczarek na pizzę, ale było ich tyle, że zwyczajnie nie udało nam się ich zużyć. Nie chciałam jednak mrozić, więc następnego dnia przygotowałam je na farsz do innego dania. Dzięki prostemu trikowi nie puściły wody i ładnie się usmażyły, zamiast gotować się lub dusić. Jak uzyskać taki efekt? To prostsze niż się wydaje.

Zobacz wideo Kurczak faszerowany pieczarkami, czyli szybki i prosty przepis na obiad w tygodniu

Co można zrobić z pieczarkami na szybko? Możliwości jest bardzo dużo

Pieczarki cieszą się w Polsce ogromną popularnością i dodajemy je do wielu dań. Świetnie smakują w połączeniu z pizzą, zapiekankami, makaronem, faszerowanymi jajkami, krokietami i innymi potrawami, które regularnie goszczą na naszych stołach. Odpowiednie przygotowanie sprawi, że nikt im się nie oprze.

Czy można jeść surowe pieczarki?Czy można jeść surowe pieczarki? Czy można jeść surowe pieczarki? Fot. pexels.com / Boryslav Shoot

Niestety trudność sprawia usmażenie ich w taki sposób, by nie puściły wody i zamiast się smażyć, nie zaczęły kąpać się w mieszance wody i tłuszczu. Okazuje się, że grzyby w większości składają się z wody, a pieczarki nawet w około 95 procentach. To właśnie jedna z popularnych przypraw sprawia, że ją puszczają. Na co zwrócić uwagę?

Co zrobić, żeby pieczarki nie puszczały wody? Proste działanie i po sprawie

Jeśli chcesz usmażyć pieczarki, zwróć uwagę na moment, w którym dodajesz sól. Jeśli doprawisz je zbyt wcześnie, puszczą wodę praktycznie w ułamku sekundy. Tym samym utracą grzybowy aromat, który jest przecież najważniejszy dla smaku. Jak się robi farsz z pieczarek? Do krokietów i na zapiekanki będzie idealny.

Składniki:

  • pół kg pieczarek;
  • 10 dag ulubionego sera żółtego;
  • 2 średnie cebule lub 1 duża;
  • 2 łyżki oleju do smażenia;
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej, dodaj cebulę i podsmażaj do zeszklenia. Nie zapomnij o mieszaniu.
  2. Oczyść pieczarki i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do cebuli i podsmażaj przez kilkanaście minut, ale nie dodawaj żadnych przypraw. Jeśli pojawi się woda, poczekaj, aż odparuje.
  3. Dodaj starkowany ser, a pod koniec smażenia dopraw do smaku solą i pieprzem. Dzięki doprawieniu na sam koniec pieczarki nie zdążą puścić wody, a konsystencja i smak farszu będą o wiele lepsze.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.