Omlet jest potrawą na bazie smażonych jajek. Ma formę placka i znany jest już od wielu lat. Początkowo prawdopodobnie przygotowywano go w starożytnym Rzymie, a Francuzi udoskonalili przepis i uzyskali formę, jaką znamy dziś. Jak zrobić omlet? Wcale nie potrzebujesz wielu składników, a może się okazać, że przy okazji zrobisz czystki w lodówce.
Idealnie przygotowany omlet charakteryzuje się puszystą i miękką konsystencją. Jeśli chcesz, nie musisz podawać go tylko na śniadanie, bo sprawdzi się też jako lekki obiad lub kolacja. Choć istnieje wiele sposobów przyrządzania omletów, na początek warto poznać jeden z najprostszych przepisów.
Składniki:
Omlet warto podawać z ulubionymi dodatkami i sprawdzi się w wersji zarówno na słono, jak i na słodko. Osobiście preferuję wersję wytrawną i do najprostszej wersji omleta zazwyczaj dodaję podsmażone pieczarki, paprykę, cebulę, ser, pieczarki i inne warzywa, sery lub wędliny, które akurat mam pod ręką lub "zalegają" mi w lodówce. Dodatki dodaję na jedną część omleta jeszcze podczas smażenia (gdy już się zetnie), składam na pół i zdejmuję na talerz.