Danie idealne na czystki w lodówce. Wbij na patelnię i wrzuć dodatki. Naje się cała rodzina

Znasz ten przepis na omlet? Jest bardzo prosty i nie potrzebujesz wielu składników, by zyskać pożywne i zdrowe śniadanie. Sprawdź, jak zrobić omlet, a na dobre zagości w twoim jadłospisie. Najesz się zarówno ty, jak i twoja rodzina.

Omlet jest potrawą na bazie smażonych jajek. Ma formę placka i znany jest już od wielu lat. Początkowo prawdopodobnie przygotowywano go w starożytnym Rzymie, a Francuzi udoskonalili przepis i uzyskali formę, jaką znamy dziś. Jak zrobić omlet? Wcale nie potrzebujesz wielu składników, a może się okazać, że przy okazji zrobisz czystki w lodówce.

Zobacz wideo Mądra Babcia przygotowała puszysty omlet z grzybami. Dawno nie jedliśmy tak dobrego

To najprostszy przepis. Omlet będzie soczysty i idealny na śniadanie

Idealnie przygotowany omlet charakteryzuje się puszystą i miękką konsystencją. Jeśli chcesz, nie musisz podawać go tylko na śniadanie, bo sprawdzi się też jako lekki obiad lub kolacja. Choć istnieje wiele sposobów przyrządzania omletów, na początek warto poznać jeden z najprostszych przepisów.

Jak zrobić omlet?Jak zrobić omlet? Jak zrobić omlet? Fot. Engin Akyurt / Pexels.com

Składniki:

  • 2 średnie jajka;
  • 1,5 łyżki masła;
  • 1 łyżka mleka (lub zimnej wody);
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić omlet? Nie ma w tym nic skomplikowanego

  1. Jajka rozbij w miseczce, a później dodaj mleko (lub wodę), dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  2. Rozgrzewaj stopniowo suchą patelnię na niewielkim płomieniu, a później go zwiększ.
  3. Roztapiaj masło, ale uważaj, by się nie przyrumieniło.
  4. Gdy masło będzie już rozgrzane, wlej jajka na patelnię.
  5. Smaż do czasu, aż brzegi się zetną, a później przewróć placek na drugą stronę i podsmażaj jeszcze przez chwilę.

Omlet warto podawać z ulubionymi dodatkami i sprawdzi się w wersji zarówno na słono, jak i na słodko. Osobiście preferuję wersję wytrawną i do najprostszej wersji omleta zazwyczaj dodaję podsmażone pieczarki, paprykę, cebulę, ser, pieczarki i inne warzywa, sery lub wędliny, które akurat mam pod ręką lub "zalegają" mi w lodówce. Dodatki dodaję na jedną część omleta jeszcze podczas smażenia (gdy już się zetnie), składam na pół i zdejmuję na talerz.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.