Gnocchi jak od włoskiej babci. Te ziemniaczane poduszeczki nie zawodzą. Klucz? Złote proporcje

Kuchni włoska to królestwo wybitnych smaków, kolorów i aromatów. Przepis na gnocchi to łatwizna z którą poradzi sobie nawet największy laik. Kluczem do sukcesu są złote proporcje i sposób podania. Z naszą recepturą będą smakować jak od włoskiej Nonny.

Marzysz o obłędnym obiedzie we włoskim stylu? Zamiast po raz kolejny szykować makaron z sosem pomidorowym postaw na nieco inny klasyk. Gnocchi to obłędne, pulchne poduszeczki ziemniaczane, które dosłownie rozpływają się w ustach i ekspresowo znikają z talerzy. 

Zobacz wideo Dyniowe gnocchi i lekcja włoskiego

Gnocchi w prawdziwym, włoskim stylu. Z tym sosem nikt im się nie oprze

Klasyką włoskiej kuchni są rzecz jasna makarony i pizza. Wśród ciekawych i smakowitych dań warto wyróżnić także gnocchi, które do złudzenia przypominają nasze tradycyjne, domowe kopytka. Ziemniaczany rarytas jest bardzo łatwy w przygotowaniu, jednak warto zwrócić uwagę na szczegóły jak np. proporcje i sposób podania. 

Sekret gnocchi jest skryty w ich teksturze. Kluseczki ziemniaczane powinny być miękkie jak poduszeczki. Zapewnią to odpowiednie warzywa oraz odmierzona ilość mąki, oraz jajko. Równie istotne jest samo podanie - można postawić na klasykę, czyli sos pomidorowy lub nieco zaszaleć dodając szałwię, palone masło i rozmaite sery. Ciekawą wariacją może być także sos na bazie grzybów, sera mascarpone czy np. z dodatkiem orzechów i gorgonzoli.

Przepis na gnocchi, czyli najszybszy i najpyszniejszy obiad 

Składniki: 

  • 1 kg ziemniaków, 
  • 200 g mąki pszennej, 
  • szczypta soli,
  • jajko. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od obrania i pokrojenia ziemniaków. Warzywa gotuj w osolonej wodzie do miękkości. 
  2. Gotowe warzywa ostudź, a następnie starannie ugnieć na gładkie puree lub przeciśnij je przez praskę. 
  3. Do gładkich ziemniaków dodaj teraz mąkę, jajko oraz odrobinę soli. Wyrabiaj gładkie ciasto tak jak w przypadku kopytek. 
  4. Z ciasta formuj wałek i wycinaj drobne i estetyczne kopytka. 
  5. Ziemniaczane kluseczki gotuj w osolonej wodzie przez kilka minut - do wypłynięcia. 
  6. Gotowe gnocchi odcedź i serwuj z ulubionym sosem - polecamy ten z gorgonzoli lub pomidorową klasykę hojnie posypaną parmezanem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.