Marzysz o obłędnym obiedzie we włoskim stylu? Zamiast po raz kolejny szykować makaron z sosem pomidorowym postaw na nieco inny klasyk. Gnocchi to obłędne, pulchne poduszeczki ziemniaczane, które dosłownie rozpływają się w ustach i ekspresowo znikają z talerzy.
Klasyką włoskiej kuchni są rzecz jasna makarony i pizza. Wśród ciekawych i smakowitych dań warto wyróżnić także gnocchi, które do złudzenia przypominają nasze tradycyjne, domowe kopytka. Ziemniaczany rarytas jest bardzo łatwy w przygotowaniu, jednak warto zwrócić uwagę na szczegóły jak np. proporcje i sposób podania.
Sekret gnocchi jest skryty w ich teksturze. Kluseczki ziemniaczane powinny być miękkie jak poduszeczki. Zapewnią to odpowiednie warzywa oraz odmierzona ilość mąki, oraz jajko. Równie istotne jest samo podanie - można postawić na klasykę, czyli sos pomidorowy lub nieco zaszaleć dodając szałwię, palone masło i rozmaite sery. Ciekawą wariacją może być także sos na bazie grzybów, sera mascarpone czy np. z dodatkiem orzechów i gorgonzoli.
Składniki:
Sposób przygotowania: