Pieczarka to obecnie jeden z najpopularniejszych grzybów, chętnie wybierane przez Polaków. Idealnie sprawdzą się jako składnik zup czy sosów oraz dodatki do mięs. Będą wybawieniem szczególnie po powrocie z pracy lub szkoły, kiedy trzeba przygotować obiad w trybie błyskawicznym.
Smażone grzyby to szybki i łatwy sposób na podkręcenie smaku niemal każdego dania. Niezależnie od tego, czy wolisz je w całości, czy w plasterkach, patelnia pełna tych soczystych, maślanych, złotobrązowych pieczarek przyciągnie uwagę jako przystawka lub dodatek do przepisu na danie główne.
Pieczarki są bogate w wodę, więc jeśli nie chcemy, aby smażone grzyby wyszły wodniste i mdłe, należy pamiętać o kilku wskazówkach. Pamiętaj, żeby podczas smażenia ich na patelni, wrzucać je na rozgrzaną patelnię partiami. Wrzucone wszystkie na raz mogą spowodować obniżenie się temperatury i wytworzenie się sporej ilości wody.
Co więcej, lepiej posolić je dopiero po kilku minutach smażenia. Unikniemy w ten sposób nadmiernego wydzielania płynu przez pieczarki. Jeśli chcemy nadać grzybom aromatycznego smaku i złocistego koloru podczas smażenia dodaj odrobinę sosu sojowego. Trzymaj pieczarki na patelni, aż zmienią odcień. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszym sondażu, który znajduje się poniżej.