Mdłe i bez smaku? Dodaj odrobinę do pieczarek. Będą smakować jak grzyby z lasu

Pieczarki smażone świetnie sprawdzą się jako szybki pomysł na obiad. W porównaniu do leśnych grzybów uważane są za mniej aromatyczne i intensywne w smaku. Dodaj pewien składnik, a wyjdą wyjątkowo soczyste i chrupkie.

Pieczarka to obecnie jeden z najpopularniejszych grzybów, chętnie wybierane przez Polaków. Idealnie sprawdzą się jako składnik zup czy sosów oraz dodatki do mięs. Będą wybawieniem szczególnie po powrocie z pracy lub szkoły, kiedy trzeba przygotować obiad w trybie błyskawicznym. 

Zobacz wideo Matteo Brunetti piecze pyszne waniliowe ciasto ryżowe. "Torta degli addobbi - Torta di riso"

Jak zrobić pieczarki smażone na patelni? Prosty przepis na obiad

Smażone grzyby to szybki i łatwy sposób na podkręcenie smaku niemal każdego dania. Niezależnie od tego, czy wolisz je w całości, czy w plasterkach, patelnia pełna tych soczystych, maślanych, złotobrązowych pieczarek przyciągnie uwagę jako przystawka lub dodatek do przepisu na danie główne.

  1. Opłucz i osusz grzyby papierowym ręcznikiem, a następnie pokrój je w grube plasterki.
  2. Ustaw dużą patelnię na średnim ogniu. Dodaj masło i oliwę z oliwek i mieszaj, aż się rozpuści, aby zapobiec rozpryskiwaniu się.
  3. Gdy olej się rozgrzeje, dodaj grzyby i smaż, aż płyn zostanie uwolniony i odparowany, a grzyby lekko się zarumienią.
  4. Doprawiamy solą czosnkową i pieprzem oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Mieszaj przez 30 sekund, aż czosnek zacznie pachnieć.
  6. Dodaj sok z cytryny i pietruszkę i smaż kolejne 1-2 minuty.
  7. Następnie zdejmij z ognia i podawaj udekorowane większą ilością pietruszki.

Jak usmażyć pieczarki na złoty kolor? Zastosuj ten sprawdzony trik

Pieczarki są bogate w wodę, więc jeśli nie chcemy, aby smażone grzyby wyszły wodniste i mdłe, należy pamiętać o kilku wskazówkach. Pamiętaj, żeby podczas smażenia ich na patelni, wrzucać je na rozgrzaną patelnię partiami. Wrzucone wszystkie na raz mogą spowodować obniżenie się temperatury i wytworzenie się sporej ilości wody.

Smażone pieczarki
Smażone pieczarki Kseniia Ponomarenko /Shutterstock

Co więcej, lepiej posolić je dopiero po kilku minutach smażenia. Unikniemy w ten sposób nadmiernego wydzielania płynu przez pieczarki. Jeśli chcemy nadać grzybom aromatycznego smaku i złocistego koloru podczas smażenia dodaj odrobinę sosu sojowego. Trzymaj pieczarki na patelni, aż zmienią odcień. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszym sondażu, który znajduje się poniżej.

Więcej o: