Już nie robię zwykłego chleba w jajku. Dodaję 2 składniki i jem nawet codziennie. Co gryz, to lepszy

Chleb w jajku to przepis na pyszne śniadanie, które smakuje doskonale, a jego przygotowanie zajmuje kilka minut. Możesz także postawić na nieco urozmaiconą wersję. Do jej stworzenia nie potrzebujesz wiele.

Chleb w jajku to najlepsze danie śniadaniowe, którym zajadają się ludzie na całym świecie. Grube kromki pieczywa zanurzone w bogatej i aromatycznej mieszance jajecznej często podawane są w różnych odsłonach. Potrawa, która zdobywa podniebienia od pokoleń, wciąż chętnie przygotowywana jest w wielu domach w tradycyjnej postaci. Jeśli masz ochotę na nieco urozmaicenia, dodaj kilka składników, które wzbogacą smak i aromat.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Jak zrobić dobry chleb w jajku? Tak ulepszysz tradycyjny przepis na proste śniadanie

Do przygotowania tradycyjnej wersji chleba w jajku potrzebujesz jedynie dwóch składników. W tym przypadku świetnie sprawdzi się czerstwy chleb, który w tej formie będzie smakował znakomicie. Jeśli znudziła ci się klasyczna wersja tego śniadania, wzbogać je o dwa składniki, czyli żółty ser i tłuste mleko. Potrzebujesz:

  • 4 kromki chleba,
  • 2 jajka,
  • 4 plastry żółtego sera,
  • odrobina tłustego mleka,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić tosty francuskie? Prosty przepis, którym urozmaicisz danie

Każdy ze składników tworzy smak tego uwielbianego przez Polaków dania. Kilka dodatków może całkowicie przekształcić klasyczne śniadanie w prawdziwą ucztę dla podniebienia. Tłuste mleko dodane do jajecznej masy sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej smaczne, chrupiące i delikatne, z kolei plastry żółtego sera sprawią, że każdy gryz będzie się idealnie ciągnął.

Chleb w jajkuChleb w jajku MargaPl / shutterstock.com

Postępuj krok po kroku.

  1. Wbij 2 jajka do niskiej i szerokiej miski.
  2. Wlej odrobinę tłustego mleka do rozbitego jajka. Dzięki temu dodatkowi chleb będzie jednocześnie chrupiący, ale i delikatny.
  3. Dodaj odrobinę soli oraz pieprzu.
  4. Całość masy dokładnie wymieszaj przy pomocy rózgi kuchennej.
  5. Zacznij nagrzewać szeroką patelnię z dwiema łyżkami oleju lub masła.
  6. Kromki chleba maczaj z obu stron w rozbełtanej masie jajecznej.
  7. Pieczywo smaż z obu stron do momentu zarumienienia.
  8. Pod koniec smażenia połóż plastry żółtego sera na górę chleba. Nie rób tego jednak zbyt długo. Ser musi być tylko lekko stopiony.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszym sondażu, który znajduje się poniżej.

Jakie śniadanie preferujesz?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.