To mięso omijaj szerokim łukiem. Polacy wciąż "nacinają się" na nie w sklepie. Zawiera masę dodatków

Obiad bez mięsa czy obiad z mięsem? Wielu Polaków wciąż wybiera tę drugą opcję. Mięsożercy podczas zakupów mają swoje ulubione rodzaje, po które sięgają z uwagi na cenę czy smak. Lepiej jednak żeby uważali na jeden z nich, bo mogą się srogo rozczarować.

Mięso to podstawa wielu dań, bez której wiele osób nie wyobraża sobie przygotowywania posiłków. Towarzyszy człowiekowi od zawsze. Co więcej, jest łatwe w przyrządzaniu i w miarę dostępne cenowo. Jest cenione nie tylko ze względu na walory smakowe, lecz także odżywcze. Niestety, nie każdy rodzaj mięsa taki jest, a jeden z nich szczególnie pozostawia wiele do życzenia.

Zobacz wideo Rosół, czyli klasyka polskiej kuchni. Zobacz, jak go przyrządzić, by był przepyszny

Jakie mięso jest najgorsze? To jeden z najpopularniejszych wyborów Polaków

Jednym z najbardziej popularnych rodzajów mięsa, po które sięga wiele osób, jest mięso mielone. To podstawowy składnik kotletów mielonych, klopsów, wielu zapiekanek czy makaronów. Wszechstronny składnik wielu diet można znaleźć w sklepach w gotowych opakowaniach na tackach.

Zastanów się jednak, zanim ponownie zdecydujesz się na jego zakup, a na etykiecie będzie widniał napis "garmażeryjne". W jego składzie bowiem wcale nie znajdziemy 100 proc. mięsa, a jedynie od 70 do 90. Resztę stanowią białka roślinne, woda, regulatory kwasowości - głównie octan sodu, askorbinian, cytrynian i inne substancje.

Mięso mielone (zdjęcie ilustracyjne)Mięso mielone (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Angele J/Pexels

Czym się różni mięso garmażeryjne od zwykłego mięsa mielonego? Istnieje ważna różnica

Mięso garmażeryjne znacząco różni się od zwykłego mięsa mielonego. Jest ono surowym wyrobem mięsnym, który producenci nazywają "mięsem na burgery" czy "wyrobem garmażeryjnym". Zgodnie z rozporządzeniem Komisji Europejskiej nr 601/2014 taki rodzaj produktów określa się jako "świeże mięso, w tym mięso rozdrobnione na kawałki, do którego dodano środki spożywcze, przyprawy korzenne lub substancje dodatkowe, które poddano procesowi niewystarczającemu do modyfikacji wewnętrznej struktury włókien mięśniowych mięsa, a zatem niewystarczającemu do wyeliminowania cech świeżego mięsa". Z kolei zwykłe mięso mielone składa się niemal w 100 procentach z mięsa. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszym sondażu, który znajduje się poniżej.

Jaki rodzaj mięsa wybierasz na obiad?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.