Sekret obłędnie kremowej zupy pieczarkowej? Tylko 2 składniki. Rodzina dwa razy brała dokładkę

Pieczarki na obiad to popularny składnik, który można serwować pod różnymi postaciami. Zupa pieczarkowa to świetna opcja na tani i prosty posiłek. Do uzyskania kremowej konsystencji wcale nie musisz używać śmietany. Jest coś lepszego.

Ciepła zupa pieczarkowa o pysznej kremowej konsystencji z delikatnymi kawałkami grzybów. Pełny smak czosnku, cebuli i ziół, na tyle subtelny, że uzupełnia naturalny smak grzybów, nie przytłaczając go. Ten rodzaj obiadu sprawdzi się przez cały rok, a do jego gotowania potrzebujesz łatwych do znalezienia składników. Co więcej, świetnie sprawdzi się, gdy nie mamy czasu na tzw. stanie przy garach.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Jak zrobić dobrą zupę pieczarkową? Pomysły na prosty obiad, który zachwyci podniebienia

Niektóre dania od lat cieszą się niesłabnącą popularnością w wielu domach. Tak właśnie jest w przypadku zupy pieczarkowej, która jest prawdziwym klasykiem wśród pomysłów na obiad. Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • 500 g pieczarek,
  • 1 por,
  • 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • masło,
  • sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej,
  • do podania makaron lub grzanki,
  • śmietana lub jedna puszka mleczka kokosowego,
  • 2 łyżki serka topionego,
  • koperek.

Czym podkręcić smak zupy pieczarkowej? Tak wyjdzie aksamitnie kremowa i aromatyczna

Aby nadać zupie pieczarkowej kremowej konsystencji do wywaru, dodaje się zazwyczaj śmietanę. Dobrym sposobem na urozmaicenie jej smaku jest jednak dodanie mleczka kokosowego oraz serka topionego. Świetnym kremowym dodatkiem będzie także serek mascarpone. Zupa będzie jeszcze bardziej delikatna i aksamitna.

Zupa pieczarkowaZupa pieczarkowa kokofoundit /Shutterstock

  1. Pieczarki umyj i oczyść, a następnie pokrój w kostkę lub cienkie plasterki.
  2. Pokrój pozostałe warzywa drobno.
  3. Przygotuj duży garnek lub rondel z grubym dnem. Wlej do niego oliwę albo dodaj masło i na małej mocy palnika zeszklij por. Mieszaj, co jakiś czas.
  4. Dodaj pieczarki i duś je na średniej mocy palnika od czasu do czasu mieszając. Poczekaj, aż odparuje z nich woda.
  5. Zalej całość bulionem i gotuj przez ok. 10 minut.
  6. Pod koniec gotowania dodaj do zupy przyprawy.
  7. Zamiast zabielać zupę śmietaną dodaj mleczko kokosowe i nieco serka topionego. Zupa zyska jeszcze bardziej aksamitny i kremowy smak oraz konsystencję. Gotuj, aż ser się rozpuści.
  8. Wierzch posyp koperkiem i podawaj z makaronem lub grzankami. 

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszym sondażu, który znajduje się poniżej.

Jaka jest twoja ulubiona zupa?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.