Cukinię można kupić w polskich sklepach przez cały rok, ale najsmaczniejsza jest w szczycie sezonu. Ten zaczyna się na przełomie lipca i sierpnia i trwa do końca lata. Oznacza to, że końcówka września to jeszcze wciąż dobry moment, by cieszyć się smakiem najlepszej cukinii.
Tym razem nie chcemy proponować ci ani placków, ani cukinii faszerowanej, ani leczo z jej dodatkiem. Zamiast tego weź trochę startego sera, mąkę, jajka i przyprawy i podaj to warzywo nieco inaczej. By przygotować to danie z cukinii, potrzebujesz zaledwie kilkunastu minut. Jest zatem idealne, gdy masz mało czasu na gotowanie. Sprawdzi się zarówno jako pomysł na szybki obiad, jak i na kolację. Przepis pochodzi z niemieckiego kanału kulinarnego Przydatne menu (Nutzliches menu).
Składniki:
Na sos jogurtowy:
Sposób przygotowania:
Cukinie pokrój w plastry, ale tylko co drugi przekrój do końca. Chodzi o to, by dwa plasterki były ze sobą złączone, by można je było później nadziać serem (zostało to pokazane na wideo). Ser zetrzyj na małych oczkach tarki. Wsyp go pomiędzy dwa plastry cukinii.
Do jednego naczynia wsyp mąkę, do drugiego wbij jajka. Jajka dopraw solą i pieprzem, i roztrzep trzepaczką lub widelcem. Plastry cukinii obtaczaj z obu stron najpierw w mące, a potem w jajku. Smaż na rozgrzanym oleju do momentu, aż zyskają ładny, złocisty kolor.
Przygotuj sos. Jogurt wymieszaj z posiekanym koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Porządnie wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku, jeśli to konieczne.
Plastry cukinii z serem po smażeniu odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z przygotowanym sosem jogurtowym.