Sos beszamelowy ma grudki? Być może popełniasz któryś z tych błędów

Sos beszamelowy to składnik wielu popularnych dań, można by tu wymienić chociażby lasagne. Jego zrobienie to żadna fizyka kwantowa, choć nie da się ukryć, że trzeba go dobrze przypilnować i pamiętać o kilku zasadach. Błędy w przygotowaniu mogą np. doprowadzić do sytuacji, że sos beszamelowy ma grudki. O czym pamiętać, by tego uniknąć? Wyjaśniamy.

Sos beszamelowy to klasyk, który robi się z mąki, masła i mleka z dodatkiem określonych przypraw: soli, czarnego pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Każdy chce, by jego sos beszamelowy był gęsty, gładki i aksamitny. By taki wyszedł, trzeba pamiętać o odpowiednim obchodzeniu się z nim podczas przygotowania. Jedną z często powtarzających się sytuacji jest ta, gdy sos beszamelowy ma grudki. Może to wynikać z kilku błędów, których można jednak uniknąć w bardzo prosty sposób. Poniżej wyjaśniamy, dlaczego w beszamelu pojawiają się grudki.

Zobacz wideo Lasagne z ricottą i szpinakiem według Matteo Brunettiego

Dlaczego sos beszamelowy ma grudki? Być może popełniasz jeden z tych błędów

Na pojawienie się grudek w sosie ma wpływ kilka czynników. Są to: mieszanie, temperatura oraz sposób dodawania składników. Zatem grudki w beszamelu mogą pojawić się, gdy:

  • za szybko dodamy mleko do mieszanki z masła i mąki. Należy wlewać je stopniowo, a nie całe na raz. Trzeba też pamiętać o ciągłym mieszaniu sosu.
  • nie mieszamy sosu beszamelowego odpowiednio energicznie. Wtedy w sosie zostają grudki z mąki.
  • temperatura gotowania sosu jest za wysoka. Beszamel zrobi się gęsty, ale mąka nie zdąży się dobrze wymieszać i połączyć z pozostałymi składnikami.
Sos beszamelowy ma grudki? Być może za wolno go mieszasz
Sos beszamelowy ma grudki? Być może za wolno go mieszasz KGBR / Shutterstock

By sos beszamelowy nie miał grudek, trzeba też dodać mleko do masła i mąki w odpowiednim momencie. Robimy to, gdy mieszanka ma już formę gładkiej pasty. Mieszanie to klucz do sukcesu podczas przygotowywania beszamelu, dlatego zachęcamy, by zaopatrzyć się w porządną trzepaczkę. Z jej pomocą sos na pewno ci się uda. Tutaj znajdziesz przepis na sos beszamelowy. Przetestuj się i przekonaj, że tak naprawdę w jego zrobieniu nie ma nic trudnego.

Więcej o: