Sos beszamelowy to klasyk, który robi się z mąki, masła i mleka z dodatkiem określonych przypraw: soli, czarnego pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Każdy chce, by jego sos beszamelowy był gęsty, gładki i aksamitny. By taki wyszedł, trzeba pamiętać o odpowiednim obchodzeniu się z nim podczas przygotowania. Jedną z często powtarzających się sytuacji jest ta, gdy sos beszamelowy ma grudki. Może to wynikać z kilku błędów, których można jednak uniknąć w bardzo prosty sposób. Poniżej wyjaśniamy, dlaczego w beszamelu pojawiają się grudki.
Na pojawienie się grudek w sosie ma wpływ kilka czynników. Są to: mieszanie, temperatura oraz sposób dodawania składników. Zatem grudki w beszamelu mogą pojawić się, gdy:
By sos beszamelowy nie miał grudek, trzeba też dodać mleko do masła i mąki w odpowiednim momencie. Robimy to, gdy mieszanka ma już formę gładkiej pasty. Mieszanie to klucz do sukcesu podczas przygotowywania beszamelu, dlatego zachęcamy, by zaopatrzyć się w porządną trzepaczkę. Z jej pomocą sos na pewno ci się uda. Tutaj znajdziesz przepis na sos beszamelowy. Przetestuj się i przekonaj, że tak naprawdę w jego zrobieniu nie ma nic trudnego.