• Link został skopiowany

Zostały ci ziemniaki z obiadu? Zrób z nich pyszny obiad. Nikt nie uwierzy, że zrobiony jest z resztek

Czasem dzieje się tak, że po wczorajszym obiedzie zostają nam składniki. Szkoda jest je wyrzucić, lecz z drugiej strony nie do końca możemy wiedzieć, co można z nich zrobić. Jeśli zostały ci ugotowane ziemniaki, to absolutnie ich nie wyrzucaj. Zrób z nich obiad, który będzie tak prosty, że trudno w to uwierzyć. Każdy będzie w szoku, że zrobiony jest resztek.
Placki ziemniaczane pieczone w piekarniku
fot. TalyaAL / shutterstock.com

Czasem najlepsze przepisy to te, które potrafią zaskoczyć swoją prostotą i uniwersalnością. Czy zdarzyło ci się kiedyś mieć w lodówce nadmiar ugotowanych ziemniaków i nie wiedzieć, co z nimi zrobić? Oto rozwiązanie, które na pewno przypadnie ci do gustu. To nic innego jak chrupiące, złociste placki, które są łatwe do przygotowania i można je podać na wiele różnych sposobów. Świetnie sprawdzą się zarówno jako danie główne, jak i dodatek do obiadu. Ich wyjątkowość polega na tym, że składniki masz już w kuchni i nie musisz spędzać nad ich robieniem wielu godzin. Jeśli nie masz za wiele czasu i w dodatku nie chcesz wyrzucać dobrych ziemniaków, to ten przepis jest strzałem w dziesiątkę.

Zobacz wideo Placki ziemniaczane

Poniższa propozycja na placki jest genialna i bardzo często jej używam. To idealny pomysł, kiedy chcesz uniknąć smażenia, ale zależy ci na uzyskaniu lekkiej i chrupiącej przekąski. Przygotowanie jest dziecinnie proste – wystarczy rozgnieść ugotowane ziemniaki, dodać trochę mąki, jajko i ulubione przyprawy. Po uformowaniu małych placków wystarczy ułożyć je na blasze i podpiec, aż będą pięknie rumiane. Można je podać z kwaśną śmietaną, sosem grzybowym lub prostym dipem z jogurtu. To jak zostaną zaserwowane zostawiam twojej fantazji.

Przepis na pieczone placki z gotowanych ziemniaków

Składniki

  • 300 g ugotowanych ziemniaków,
  • jajko
  • 2 łyżki mąki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka posiekanego koperku,
  • ulubione przyprawy.

Sposób przygotowania

  1. Ugotowane ziemniaki rozgnieć na gładką masę. Jeśli chcesz mieć pewność, że nie będzie grudek, w pierwszej kolejności możesz przepuścić je przez praskę, a później dodatkowo rozgnieć je ubijakiem do ziemniaków.
  2. Do tak przygotowanej ziemniaczanej masy dodaj jajko, mąkę, sól, pieprz, ulubione przyprawy i posiekany koperek. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  3. Z powstałej masy uformuj małe placki, układając je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 20–25 minut, aż będą złociste i chrupiące z zewnątrz. W połowie pieczenia możesz odwrócić je na drugą stronę, by ona również mogła się odpowiednio zarumienić. Placuszki podawaj z ulubionym sosem lub dipem. Smacznego!

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: