Maltańska przewodniczka zdradziła mi przepis na nietypową zapiekankę. Jest naprawdę obłędna

Poznawanie lokalnych specjałów jest nieodłącznym elementem każdej mojej podróży. Dlatego też, kiedy zwiedzałam najpiękniejsze zakamarki Malty, nie omieszkałam zapytać przewodniczki o dania charakterystyczne dla tamtejszej kuchni. Okazuje się, że jedna potrawa pojawia się na jej stole co niedzielę.

Iolanna, przewodniczka, która towarzyszyła mi podczas ostatniej wycieczki, wyjaśniła, że maltańska kuchnia jest bardzo prosta. Królują w niej przede wszystkim ryby, owoce morza czy mięsa, np. z królika. Ważną rolę odgrywa także chleb i różnego rodzaju wypieki, jak pastizzi, czyli słynne przekąski z ciasta francuskiego. Szczególne zainteresowanie wzbudziło we mnie jednak danie o nazwie timpana. 

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Z jakiego jedzenia słynie Malta? Timpana króluje na stołach Maltańczyków

Timpana to nietypowa maltańska zapiekanka. Nietypowa, ponieważ składa się z makaronu z mięsem i warzywami otulonego kruchym ciastem. Iolanna postanowiła podzielić się ze mną przepisem, który dostała przed laty od teściowej, a teraz wykorzystuje go w kuchni niemal co niedzielę. Często modyfikuje danie, dzięki czemu nigdy jej się nie nudzi.

Jeśli również chcesz delektować się tym maltańskim przysmakiem we własnym domu, to zabieraj się do pracy. Oto czego będziesz potrzebować. 

Składniki: 

  • 500 g makaronu - rigatoni,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 50 g boczku, 
  • 400 g mięsa mielonego wołowego,
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 4 duże lub 6 średnich pomidorów pokrojonych w kostkę, 
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • tarty ser, np. parmezan,
  • sól, pieprz, liście laurowe, bazylia.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 100-150 g wody (w zależności od rodzaju mąki).

WSKAZÓWKA! Jeśli nie jesz mięsa, możesz przygotować warzywną alternatywę. Doskonale sprawdzi się tu bakłażan oraz cukinia. Z kolei ciasta nie musisz przygotowywać samodzielnie. Możesz po prostu kupić gotowe francuskie lub kruche ze sklepu. 

Jak przygotować timpanę? Ten przepis zachwyci wszystkich domowników

Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie ciasta samodzielnie, zacznij od niego. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Pokrój miękkie masło na kawałki i połącz z suchymi składnikami. Następnie zacznij powoli dodawać wodę. Wyrobione ciasto odstaw do odpoczęcia na około 30 minut. Teraz postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami.

  1. Cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę, a czosnek zmiażdż lub przeciśnij przez praskę. Rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż składniki razem z mięsem mielonym przez około 10 minut. Dopraw całość solą, pieprzem i liśćmi laurowymi.
  2. Teraz dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy oraz odrobinę bazylii. Gotuj przez kolejne 10 minut.
  3. W międzyczasie ugotuj makaron. Pamiętaj, że musi być mocno al dente. Odcedź i połącz z sosem oraz jajkami.
  4. Pokrój ciasto na dwa kawałki. Rozwałkuj tak, by pasowało do dużego naczynia żaroodpornego i zrób z niego "foremkę". Do środka wyłóż makaronową mieszankę, a następnie przykryj ją górną warstwą ciasta. Nakłuj widelcem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-45 minut. 
  5. Podczas serwowania posyp dużą ilością startego sera (np. parmezanem lub grana padano). Smacznego! 

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: