Iolanna, przewodniczka, która towarzyszyła mi podczas ostatniej wycieczki, wyjaśniła, że maltańska kuchnia jest bardzo prosta. Królują w niej przede wszystkim ryby, owoce morza czy mięsa, np. z królika. Ważną rolę odgrywa także chleb i różnego rodzaju wypieki, jak pastizzi, czyli słynne przekąski z ciasta francuskiego. Szczególne zainteresowanie wzbudziło we mnie jednak danie o nazwie timpana.
Timpana to nietypowa maltańska zapiekanka. Nietypowa, ponieważ składa się z makaronu z mięsem i warzywami otulonego kruchym ciastem. Iolanna postanowiła podzielić się ze mną przepisem, który dostała przed laty od teściowej, a teraz wykorzystuje go w kuchni niemal co niedzielę. Często modyfikuje danie, dzięki czemu nigdy jej się nie nudzi.
Jeśli również chcesz delektować się tym maltańskim przysmakiem we własnym domu, to zabieraj się do pracy. Oto czego będziesz potrzebować.
Składniki:
Składniki na ciasto:
WSKAZÓWKA! Jeśli nie jesz mięsa, możesz przygotować warzywną alternatywę. Doskonale sprawdzi się tu bakłażan oraz cukinia. Z kolei ciasta nie musisz przygotowywać samodzielnie. Możesz po prostu kupić gotowe francuskie lub kruche ze sklepu.
Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie ciasta samodzielnie, zacznij od niego. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Pokrój miękkie masło na kawałki i połącz z suchymi składnikami. Następnie zacznij powoli dodawać wodę. Wyrobione ciasto odstaw do odpoczęcia na około 30 minut. Teraz postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.