Placki ziemniaczane to niewątpliwie jedno z popularniejszych dań kuchni polskiej. Choć wzbudzają lekkie kontrowersje, ze względu na dodatki, z którymi się je jada (np. z cukrem lub jako dodatek do gulaszu), same w sobie są przepyszne - chrupkie i złociste na zewnątrz, delikatne i miękkie w środku. Jeśli jednak nie jesteś ich fanem, wypróbuj nieco innej wersji. Zamiast po ziemniaki, sięgnij po inny składnik główny.
Genialną alternatywą dla placków ziemniaczanych będą te wykonane z pieczarek. Zrobisz je szybko, bezproblemowo i z minimalnej ilości składników. Przepis jest tak łatwy, że nawet niezbyt utalentowane kulinarnie osoby sobie z nim poradzą i zaskoczą bliskich przepysznym i niebanalnym daniem. Czego będziesz potrzebować?
Pieczarki oczyść, następnie obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Do miski wbij jajka, dodaj oliwę z oliwek, czosnek, jogurt, przyprawy oraz mąkę. Dokładnie wymieszaj, po czym dorzuć grzyby i cebulę. Ponownie wymieszaj. Nabierz niepełną chochlę powstałej masy i smaż na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron, aż delikatnie się zarumienią.
PORADA! Do masy pieczarkowej możesz też dodać jedną paprykę lub cukinię. Pokrój ją w drobną kosteczkę i dorzuć razem z cebulą. Delikatnie podbije smak całej potrawy.
Placki pieczarkowe doskonale będą smakować z domowej roboty sosem czosnkowym. Wystarczy, że w mieszczce wymieszasz pozostały jogurt naturalny, przeciśniesz do niego czosnek i doprawisz solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Możesz też dorzucić 2 łyżki śmietany lub majonezu. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.