Zapiekanka ziemniaczana Wachowicz przebija makaronową. Kilka chwil w piekarniku i gotowe

Zapiekanka to pomysł na obiad, który nigdy nie zawodzi. Można do niej wrzucić cokolwiek się chce, a do tego wykonanie jest bardzo szybkie. Ewa Wachowicz pokazała, że nie trzeba wielu składników, by ugotować coś ciekawego i smacznego. Przetestuj ten przepis i przekonaj się, jak bardzo jest prosty.

Zapiekanka to idealny pomysł na obiad, zwłaszcza gdy chcemy przygotować coś prostego. Wystarczy kilka składników i piekarnik, by stworzyć danie, które będziemy jeść przez kolejne dni. Ewa Wachowicz, znana z praktycznych przepisów, podzieliła się recepturą na zapiekankę szwedzką. To połączenie mięsa i ziemniaków, a całość jest oblana prostą, ale ciekawą mieszanką.

Zobacz wideo

Prosty obiad Wachowicz z kilku składników. Większość z nich masz już w domu

Zapiekanka ziemniaczana na pierwszy rzut oka może wydawać się nudnym posiłkiem. Jednak, gdy dodamy do niej odpowiednie składniki szybko zmienimy o niej zdanie. Wystarczy dorzucić podsmażonego kurczaka, marynowaną paprykę i zalać wszystko sosem. Nie ma szans, że taka potrawa nie zasmakuje najbliższym. Co więcej, poniższe danie wykonamy ze znanych i łatwo dostępnych produktów. Jestem przekonana, że masz je wszystkie w domu, dzięki czemu możesz przygotować je od razu. 

Składniki:

  • pół kilo piersi z kurczaka,
  • 6 ziemniaków,
  • 4 ząbki czosnku,
  • olej ryżowy do smażenia,
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki śmietany,
  • 4 łyżki majonezu,
  • łyżeczka słodkiej papryki wędzonej,
  • łyżeczka curry,
  • sól i pieprz,
  • natka pietruszki,
  • kilka płatów papryki marynowanej,
  • 100 g sera żółtego dojrzewającego.

Zapiekanka ziemniaczana w 6 krokach. Zniknie z talerzy w mgnieniu oka

Wykonanie przepisu na zapiekankę szwedzką jest banalnie proste. Stosuj się do podanych kroków, a wyjdzie taka, jak spod ręki Ewy Wachowicz.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś kurczaka pokrój w kostkę, a następnie podsmaż na rozgrzanym oleju ryżowym. 
  2. Ziemniaki obierz, przemyj, osusz i pokrój w kostkę. Dorzuć je do podsmażonego mięsa i smaż razem przez kilka minut. Po chwili dodaj posiekany czosnek.
  3. Wysmażone składniki umieść w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułóż pokrojoną paprykę.
  4. Jajka wymieszaj ze śmietaną i majonezem. Mieszankę dopraw wędzoną papryką curry, solą i pieprzem. Na sam koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i ponownie zamieszaj.
  5. Tak przygotowaną mieszanką zalej składniki znajdujące się w naczyniu. Wierzch obsyp startym żółtym serem.
  6. Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 30 minut. Smacznego!
Więcej o: