Wrzucam orzechy na patelnię, a potem do siatki po kiwi. Oszczędzam mnóstwo czasu i nerwów

Jak najszybciej obrać orzechy, na przykład laskowe lub włoskie? Zamiast uporczywego i długiego dłubania, postaw na proste i sprawdzone sposoby. Zaoszczędzisz mnóstwo czasu oraz nerwów, a przy tym bez przeszkód będziesz cieszyć się smakiem pysznej i zdrowej przekąski.

Orzechy i nasiona oleiste to przepyszna i zdrowa przekąska, którą warto włączyć do diety, a ponadto mieć zawsze pod ręką, kiedy najdzie cię ochota na zjedzenie czegoś dobrego. Mimo iż posiadają dużo kalorii, są wręcz naszpikowane białkiem, nienasyconymi kwasami tłuszczowymi oraz witaminami (m.in. B, E) wpływającymi korzystnie na organizm. Niestety, mają też jedną wadę, a mianowicie smakowite wnętrze często chroni gorzka, wewnętrzna łupina, której usunięcie bywa naprawdę uciążliwe. O ile robisz to w tradycyjny sposób. W takim wypadku warto wypróbować genialny patent.

Zobacz wideo Orzechy włoskie. Choć są kaloryczne, wcale nie tuczą

Z czym można jeść orzechy? Włącz je do diety

Jesień w kuchni to nie tylko sezon na dynię, śliwki czy jabłka, lecz także orzechy. Możesz jeść je w formie przekąski, dodawać do aromatycznych dań, wypieków, sałatek, sosów, a nawet owsianek. Urozmaicą smakiem i strukturą oraz wzbogacą dobroczynnymi wartościami niemal każdy posiłek, jednak ich obieranie w wewnętrznej skórki bywa naprawdę uciążliwe. Co zrobić, aby przy całym procesie nie rwać włosów z głowy? Z pomocą przyjdzie naprawdę genialny w swojej prostocie patent. Wszystko, czego będziesz potrzebować, to:

  • sucha patelnia bądź piekarnik,
  • siatka, do której pakowane są ziemniaki, cytrusy czy kiwi.
Jak obrać orzechy?
Jak obrać orzechy? Jak obrać orzechy? Fot. pexels.com / Marta Branco

Jak najszybciej obrać orzechy? Zrobisz to w dwóch krokach

Obieranie orzechów z wewnętrznej skórki nie musi być trudne, irytujące i czasochłonne. By znacznie ułatwić cały proces, musisz zrobić dwie rzeczy. Po pierwsze, upraż je na suchej patelni lub włóż na kilkanaście minut do piekarnika. Gdy będą jeszcze ciepłe (zachowaj ostrożność, by się nie poparzyć), przełóż je do opakowania po ziemniakach.

PORADA! Trik ten nada się do większości orzechów, w tym przede wszystkim laskowych oraz włoskich, gdzie wewnętrzna błonka bywa wyjątkowo uporczywa i trudna do usunięcia.

Teraz wystarczy, że zawartość siatki wraz z nią samą po prostu zrolujesz. Powtórz kilkukrotnie, a gorzka skórka odejdzie sama. Nie potrzebujesz do tego dużo siły, cały proces jest naprawdę łatwy. Po wszystkim wystarczy przełożyć orzechy do pojemnika i cieszyć się ich smakiem. Tym bardziej że po uprzednim uprażeniu ten będzie jeszcze bardziej intensywny. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, którą znajdziesz poniżej.

Więcej o: