Została ci maślanka? Dodaj, wymieszaj i usmaż. Tym słodkim posiłkiem każdy będzie się zajadał

Co zrobić z nadmiarem maślanki? Dorzuć kilka składników, wymieszaj i usmaż, a wyjdzie ci danie tak pyszne, że palce lizać. Będą się nim zajadać zarówno dorośli, jak i dzieci. Możesz je podawać z ulubionymi dodatkami.

Maślanka to smaczny napój oraz składnik wielu przepisów. Wyczarujesz z niej m.in. pyszne koktajle, chłodniki, ciasta, gofry oraz przepyszne placuszki przypominające racuchy, które będą idealne na ciepłe śniadanie, słodki obiad czy smakowitą kolację. Tym bardziej że robi się je naprawdę szybko, a do tego wprost rozpływają się w ustach. Jak je przyrządzić?

Zobacz wideo Brudna gofrownica - czy popularny trik z TikToka zadziała? Sprawdziliśmy to!

Co zrobić z nadmiarem maślanki? Przygotuj puszyste placuszki

Jeśli szukasz pomysłu na ciekawy posiłek na słodko dla całej rodziny, zamiast po raz kolejny smażyć gofry czy tradycyjne racuchy z jabłkami, postaw na placki z dodatkiem maślanki. Niebanalny składnik sprawia, że wychodzą obłędnie puszyste, a do tego przyjemnie miękkie i wilgotne w środku. Wręcz trudno im się oprzeć. Czego będziesz potrzebować do przygotowania około 20 sztuk?

Składniki:

  • 0,5 l maślanki naturalnej,
  • trochę ponad 2 szklanki mąki pszennej,
  • jajko,
  • łyżka cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • olej do smażenia (może być też masło, ale konieczna będzie częsta wymiana, by się nie przypalało),
  • ulubione dodatki: owoce, miód, czekolada, dżem, cukier puder, posypka, syrop klonowy - co wolisz.

PORADA! Nie zapomnij, by jajko oraz maślankę wyjąć z lodówki około pół godziny przed rozpoczęciem przygotowywania placuszków, by nie były zimne. Dzięki temu doskonale połączą się z resztą składników.

Co zrobić z nadmiarem maślanki?
Co zrobić z nadmiarem maślanki? Co zrobić z nadmiarem maślanki? Fot. pexels.com / Cottonbro

Jak zrobić dobre placuszki na słodko? Wykorzystaj maślankę

Przygotowanie ciasta na placuszki jest naprawdę proste. Wystarczy połączyć składniki i wlać masę na patelnię, by już za chwilę cieszyć się słodkim daniem. 

Sposób przygotowania:

  1. Maślankę przelej do miski, wbij do niej rozbełtane wcześniej jajko i dokładnie wymieszaj.
  2. Dodaj mąkę (najlepiej przesiej przez sitko, by się nie zbiła w grudki), następnie sól, cukier, a na samym końcu sodę. Mieszaj, do powstania idealnie jednolitej masy.
  3. Teraz czas na smażenie. Na rozgrzaną patelnię wlej olej lub roztop masło. Ciasto nakładaj z pomocą chochelki (nie napełniaj jej do końca) lub łyżki. Smaż na średnim ogniu z obu stron po 2-3 minuty, aż się zarumienią i urosną (wyjdą bardziej puszyste od tradycyjnych pancakesów). Podawaj gorące (choć na zimno również są pyszne) z ulubionymi składnikami. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Więcej o: