Co można zrobić z maślanki? Usmaż placki. Wyjdą obłędnie pyszne i puszyste jak chmurka
Została ci maślanka? Dodaj, wymieszaj i usmaż. Tym słodkim posiłkiem każdy będzie się zajadał
REKLAMA
pabara
Co zrobić z nadmiarem maślanki? Dorzuć kilka składników, wymieszaj i usmaż, a wyjdzie ci danie tak pyszne, że palce lizać. Będą się nim zajadać zarówno dorośli, jak i dzieci. Możesz je podawać z ulubionymi dodatkami.
5
Jak zrobić dobre placuszki na słodko? Wykorzystaj maślankę. Fot. pexels.com / Valeriya Kobzar
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Maślanka to smaczny napój oraz składnik wielu przepisów. Wyczarujesz z niej m.in. pyszne koktajle, chłodniki, ciasta, gofry oraz przepyszne placuszki przypominające racuchy, które będą idealne na ciepłe śniadanie, słodki obiad czy smakowitą kolację. Tym bardziej że robi się je naprawdę szybko, a do tego wprost rozpływają się w ustach. Jak je przyrządzić?
REKLAMA
Zobacz wideo Brudna gofrownica - czy popularny trik z TikToka zadziała? Sprawdziliśmy to!
Co zrobić z nadmiarem maślanki? Przygotuj puszyste placuszki
Jeśli szukasz pomysłu na ciekawy posiłek na słodko dla całej rodziny, zamiast po raz kolejny smażyć gofry czy tradycyjne racuchy z jabłkami, postaw na placki z dodatkiem maślanki. Niebanalny składnik sprawia, że wychodzą obłędnie puszyste, a do tego przyjemnie miękkie i wilgotne w środku. Wręcz trudno im się oprzeć. Czego będziesz potrzebować do przygotowania około 20 sztuk?
PORADA! Nie zapomnij, by jajko oraz maślankę wyjąć z lodówki około pół godziny przed rozpoczęciem przygotowywania placuszków, by nie były zimne. Dzięki temu doskonale połączą się z resztą składników.
Jak zrobić dobre placuszki na słodko? Wykorzystaj maślankę
Przygotowanie ciasta na placuszki jest naprawdę proste. Wystarczy połączyć składniki i wlać masę na patelnię, by już za chwilę cieszyć się słodkim daniem.
Sposób przygotowania:
Maślankę przelej do miski, wbij do niej rozbełtane wcześniej jajko i dokładnie wymieszaj.
Dodaj mąkę (najlepiej przesiej przez sitko, by się nie zbiła w grudki), następnie sól, cukier, a na samym końcu sodę. Mieszaj, do powstania idealnie jednolitej masy.
Teraz czas na smażenie. Na rozgrzaną patelnię wlej olej lub roztop masło. Ciasto nakładaj z pomocą chochelki (nie napełniaj jej do końca) lub łyżki. Smaż na średnim ogniu z obu stron po 2-3 minuty, aż się zarumienią i urosną (wyjdą bardziej puszyste od tradycyjnych pancakesów). Podawaj gorące (choć na zimno również są pyszne) z ulubionymi składnikami. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.