Najczęściej na polskich stołach pojawiają się kotlety schabowe oraz mielone, nierzadko także drobiowe i dziś właśnie im przyjrzymy się bliżej. Ten przepis zrobił furorę wśród moich bliskich, a to za sprawą soczystego mięsa i obłędnej panierki.
klarion /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Kotlety drobiowe to świetny pomysł zarówno na codzienny obiad, jak i na spotkanie w większym gronie podczas świąt i innych uroczystości. Większość z nas robi je niemal identycznie jak schabowe - kroimy filety na plastry, lekko rozbijamy i panierujemy w jajku i w bułce. Dziś jednak postąpimy troszkę inaczej. Jakiś czas temu wpadł mi w ręce przepis na kotlety po parysku. Do panierki nie dodawało się bułki tartej, tylko musztardę i majonez. Ja oprócz musztardy dodałam jeszcze trochę sera. Efekt zszokował nawet mojego tatę - największego miłośnika schabowych, jakiego nosi świat.
REKLAMA
Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
Kotlety z indyka w nietypowej panierce. Palce lizać to mało powiedziane
Mięso oczyść z błonek i pokrój na dość cienkie plastry. Możesz zrobić to w poprzek lub na skos. Jeśli w jakimś miejscu mięso było za grubo pokrojone, delikatnie rozgnieć je pięścią. Zrezygnuj z tłuczenia tłuczkiem, ponieważ mięso z indyka jest bardzo delikatne.
Każdy plaster mięsa dopraw z obu stron solą oraz pieprzem i dokładnie wmasuj przyprawy. Uważaj jednak na sól, ponieważ panierka sama w sobie będzie dość słona od majonezu i parmezanu.
Do miski wlej mleko, dodaj jajko, majonez, musztardę i mąkę. Całość zmiksuj na gładkie, jednak dość gęste ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
Do wsyp dodaj łyżkę suszonej cebuli, parmezan i tymianek. Ponownie wymieszaj i zanurz w nim każdy kawałek indyka. Ciasto powinno dokładnie otulać mięso.
Na patelni porządnie rozgrzej dość sporo tłuszczu. Kiedy będzie gorący, kładź na nim sznycelki w cieście i smaż, aż z obu stron będą złote i chrupiące.