Najlepsza zupa z kaszą to nie krupnik. Zrobisz ją na tanim i zdrowym mięsie

W jesienne, chłodne i ponure dni mamy ochotę na coś pożywnego i rozgrzewającego, więc na naszych stołach niemal codziennie pojawiają się zupy. Dziś przypomnimy wam przepis na treściwą zupę, o której większość zapomniała. Trochę przypomina krupnik, ale jest zdecydowanie lepsza. Jeśli chcesz zjeść naprawdę zdrowy i sycący posiłek, w sklepie mięsnym ustaw się w kolejce po konkretne mięso.

Zupa gryczanka nie jest może tak popularna jak krupnik, ale z pewnością nie ustępuje mu smakiem. A szczerze mówiąc mam wrażenie, że jest nawet lepsza. Przepis jest bardzo łatwy, ale zaskakuje jedną rzeczą. Podstawą wywaru są podroby, które zapewniają zupie wyjątkowy, głęboki smak oraz sprawiają, że zupa jest bogata w sporą dawkę białka oraz żelaza. 

Zobacz wideo

Zupa z kaszą lepsza niż krupnik. Jak zrobić gryczankę?

Składniki:

  • 500 g żołądków drobiowych,
  • 300 g serduszek drobiowych,
  • 300 g żeberek,
  • 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por,
  • 1 cebula,
  • kilka ziemniaków,
  • 250 g kaszy gryczanej niepalonej,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
  • odrobina smalcu,
  • posiekany koperek lub natka.

Zupa gryczanka - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania wywaru. Do garnka włóż oczyszczone i pokrojone mięso, zalej wodą i namocz przez kwadrans. Następnie wylej wodę, zalej mięso świeżą wodą i zagotuj na niewielkim ogniu.
  2. Kiedy zbierze się szum, usuń go, dodaj obraną i pokrojoną włoszczyznę, odrobinę soli, ziele angielskie i listki laurowe. Gotuj na wolnym ogniu.
  3. Na odrobinie smalcu zeszklij posiekaną cebulę, a kiedy będzie już rumiana, dodaj do zupy.
  4. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do zupy i wysp kaszę. Dodaj łyżeczkę soli i gotuj na wolnym ogniu, aż kasza i ziemniaki będą miękkie.
  5. Przed końcem gotowania dopraw do smaku przyprawami. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.

Wskazówka. Żeby podkręcić smak zupy, pod koniec gotowania możesz ją w dowolny sposób zakwasić. Sprawdzi się sok z kiszonej kapusty lub ogórków. Sprawdzi się także zakwas na barszcz albo żurek. Pamiętaj jednak, żeby zakwaszać zupę gdy kasza i ziemniaki będą miękkie - inaczej mogą się nie ugotować. 

Więcej o: