Sprawdzony i stary jak świat. Tylko tak zrobisz zakwas na barszcz wigilijny

O zakwasie buraczanym można śmiało powiedzieć, że to bordowe płynne szczęście. Szczęście nie tylko dlatego, że świetnie wpływa na cerę, wspomaga odporność i pracę jelit, lecz także jest bazą do najpyszniejszej polskiej zupy, którą zajadamy się w Wigilię. Przepis na zakwas buraczany jest łatwy, warto jednak wiedzieć, co dodać, żeby był najpyszniejszy. To nic trudnego.

Zakwas z buraków to obowiązkowa rzecz do zrobienia jesienią, ale także zimą, wiosną i latem. Prawda jest taka, że buraki właśnie jesienią są najlepsze i mają najwięcej smaku, dlatego warto je ukisić właśnie teraz. Czy to trudne? Absolutnie nie, a ten przepis będzie idealną bazą i na barszcz i do wzmocnienia odporności. Oprócz buraków i wody przygotuj czosnek, sól, ziele angielskie i listki laurowe. Za tydzień możesz już popijać napój bogów.

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Jak zrobić zakwas z buraków?

Składniki:

  • 1 kg buraków, polecam te podłużne,
  • 1 główka czosnku, wcześniej warto ją zgnieść,
  • 1 pełna łyżka soli, najlepiej kamiennej,
  • 6 listków laurowych,
  • łyżka kulek ziela angielskiego,
  • przegotowana woda.

Sposób wykonania:

  1. Buraki dokładnie wyszoruj, nie musisz ich obierać. Następnie pokrój je w plastry i włóż do większego słoika. Słoik powinien być czysty, najlepiej wyparzony.
  2. Dodaj zgnieciony czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Następnie zalej ciepłą solanką. Na jeden litr wody przypada łyżka soli. Wstrząśnij słoikiem, zakryj wieczko gazą i odłóż na trzy dni w ciepłe miejsce. Może to być kuchenny blat. Codziennie rano i wieczorem zamieszaj zakwas drewnianą łyżką, by wspomóc proces fermentacji.
  3. Po trzech dniach proces fermentacji powinien już być zaawansowany. Wtedy możesz zakręcić słoik i przenieść zakwas z buraków w chłodniejsze miejsce. Możesz także przelać zakwas do butelek i wstawić do lodówki.
Więcej o: