Robienie przetworów, a zwłaszcza dżemów, najczęściej kojarzy nam się z latem oraz jesienią, kiedy mamy możliwość korzystać z wielu sezonowych, świeżych produktów. Jednak nic nie stoi na drodze, by zabrać się za to również zimą, kiedy sklepowe półki uginają się od pysznych, soczystych owoców pachnących świętami. Mowa oczywiście o mandarynkach. Zrobiony z nich dżem przebija wszystkie inne.
Dżem z mandarynek to doskonałe smarowidło do kanapek, tostów, naleśników, dodatek do owsianki, ciast i wielu, wielu innych potraw, słodkości i przekąsek. Smakuje wybornie, odpowiednio słodko, z domieszką delikatnej kwasowości. Do tego samo przygotowanie nie należy do najtrudniejszych. Wszystko, czego potrzebujesz to:
PORADA! Do dżemu możesz dodać też kilka goździków, które sprawią, że całość zyska nieco korzennego aromatu oraz smaku. Sprawdzi się też anyż.
Robienie dżemu rozpocznij od obrania mandarynek. Pozbądź się skórek oraz białych części, by później nie przeszkadzały, a kiedy skończysz, podziel owoce na cząstki. Co dalej?
Na koniec szczelnie zamknij słoiki i zapasteryzuj. W tym celu włóż je do garnka z wodą i zagotuj. Trzymaj we wrzątku około 20 minut. Potem przełóż je w suche i chłodne miejsce, zaś po otwarciu przechowuj w lodówce. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
PORADA! Jeśli planujesz wykorzystać dżem w przeciągu 1-2 dni od zrobienia, odłóż jeden ze słoiczków, gdyż nie będzie wymagał wekowania. Gotowanie ich w gorącej wodzie ma na celu przedłużyć trwałość, tak więc w tym przypadku nie będzie to konieczne.