Nie malinowy i truskawkowy. Najlepszy dżem robię z tych cytrusów. Wychodzi idealny do wszystkiego

Z jakich owoców można zrobić dżem? Choć największą popularnością cieszą się truskawki i maliny, opcji jest znacznie więcej. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że przepyszne smarowidło można zrobić również w grudniu. To właśnie wtedy trwa sezon na jeden z ulubionych owoców Polaków.

Robienie przetworów, a zwłaszcza dżemów, najczęściej kojarzy nam się z latem oraz jesienią, kiedy mamy możliwość korzystać z wielu sezonowych, świeżych produktów. Jednak nic nie stoi na drodze, by zabrać się za to również zimą, kiedy sklepowe półki uginają się od pysznych, soczystych owoców pachnących świętami. Mowa oczywiście o mandarynkach. Zrobiony z nich dżem przebija wszystkie inne.

Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Czy z mandarynek można zrobić dżem? Koniecznie spróbuj

Dżem z mandarynek to doskonałe smarowidło do kanapek, tostów, naleśników, dodatek do owsianki, ciast i wielu, wielu innych potraw, słodkości i przekąsek. Smakuje wybornie, odpowiednio słodko, z domieszką delikatnej kwasowości. Do tego samo przygotowanie nie należy do najtrudniejszych. Wszystko, czego potrzebujesz to:

  • kg mandarynek,
  • 200 g cukru.

PORADA! Do dżemu możesz dodać też kilka goździków, które sprawią, że całość zyska nieco korzennego aromatu oraz smaku. Sprawdzi się też anyż.

Mandarynki na talerzu
Mandarynki na talerzu Fot. Sławomir Kamiński / Agencja Wyborcza.pl

Jak przetworzyć mandarynki? Tak zrobisz obłędny dżem

Robienie dżemu rozpocznij od obrania mandarynek. Pozbądź się skórek oraz białych części, by później nie przeszkadzały, a kiedy skończysz, podziel owoce na cząstki. Co dalej?

  1. Przygotuj naczynie z grubym dnem i włóż do niego obrane i podzielone mandarynki. Postaw na wolnym ogniu i zacznij podgrzewać.
  2. Gdy owoce zaczną się rozpadać, dorzuć do nich cukier. W dalszym ciągu gotuj na niewielkim płomieniu. Od czasu do czasu nie zapomnij przemieszać.
  3. Gdy dżem zgęstnieje (zazwyczaj dzieje się tak po niecałej godzinie), przełóż go do wyparzonych i suchych słoików.

Na koniec szczelnie zamknij słoiki i zapasteryzuj. W tym celu włóż je do garnka z wodą i zagotuj. Trzymaj we wrzątku około 20 minut. Potem przełóż je w suche i chłodne miejsce, zaś po otwarciu przechowuj w lodówce. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

PORADA! Jeśli planujesz wykorzystać dżem w przeciągu 1-2 dni od zrobienia, odłóż jeden ze słoiczków, gdyż nie będzie wymagał wekowania. Gotowanie ich w gorącej wodzie ma na celu przedłużyć trwałość, tak więc w tym przypadku nie będzie to konieczne.

Więcej o: