Zapomnij o smażonej rybie. Natrzyj dorsza i piecz 20 minut. Pokochałam ten obiad od pierwszego kęsa

Jak zrobić dorsza z piekarnika, żeby nie był suchy? To idealny pomysł na obiad. Sekretem jest specjalna marynata oraz sposób pieczenia. Dzięki temu ryba wyjdzie idealnie soczysta i nie straci wilgoci.

Pieczony dorsz to świetna alternatywa dla smażonych opcji rybnych. Sprawdzi się jako sycący pomysł na obiad czy wykwintną kolację. Dodatkowo przygotowanie jest o wiele prostsze, a efekt o wiele bardziej aromatyczny, soczysty, świeży oraz lżejszy. Zwróć uwagę na swoje wybory już podczas zakupów. Najlepiej sprawdzi się surowy dorsz prosto z lodu. Upewnij się, że skóra jest błyszcząca i jak najmniej porowata. Z powodzeniem możesz również kupić mrożonego dorsza.

Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku

Jak zrobić dorsza z piekarnika, żeby nie był suchy? Liczy się odpowiednie przygotowanie

Kluczem do idealnej w smaku i konsystencji ryby w piekarniku jest jej odpowiednie wcześniejsze przygotowanie. To od ciebie zależy czy upieczesz ją w całości, czy w kawałkach. Bez względu na wybór, pamiętaj, aby umyć rybę pod chłodną, bieżącą wodą i precyzyjnie wytrzeć do sucha. Możesz to zrobić przy użyciu ręczników papierowych. Następnie natrzyj rybę marynatą.

Potrzebne ci będą:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu cytrynowego,
  • pół łyżeczki suszonego tymianku,
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku.
ryba/marynata
ryba/marynata Rena-Marie / Getty Images/istock.com

Ile czasu piecze się dorsza w piekarniku? Tak przyrządzony będzie smaczny i odrobinę zarumieniony

Cały posiłek przygotujesz szybko i w dodatku w jednym naczyniu żaroodpornym, więc zaoszczędzisz na mozolnym myciu brudnych talerzy czy garnków i patelni.

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Upewnij się, że można lekko nakryć rybę papierem.
  2. Zamarynowanego dorsza ułóż w naczyniu i skrop sokiem z cytryny. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około ok. 7-10 minut.
  3. Po tym czasie odsłoń papier i dopiecz rybę przez ok. 5-10 minut (zależy od grubości filetów). Podawaj z frytkami, ciepłą bułką czosnkową lub wybraną kaszą np. kuskus.
Więcej o: