Pieczony dorsz to świetna alternatywa dla smażonych opcji rybnych. Sprawdzi się jako sycący pomysł na obiad czy wykwintną kolację. Dodatkowo przygotowanie jest o wiele prostsze, a efekt o wiele bardziej aromatyczny, soczysty, świeży oraz lżejszy. Zwróć uwagę na swoje wybory już podczas zakupów. Najlepiej sprawdzi się surowy dorsz prosto z lodu. Upewnij się, że skóra jest błyszcząca i jak najmniej porowata. Z powodzeniem możesz również kupić mrożonego dorsza.
Kluczem do idealnej w smaku i konsystencji ryby w piekarniku jest jej odpowiednie wcześniejsze przygotowanie. To od ciebie zależy czy upieczesz ją w całości, czy w kawałkach. Bez względu na wybór, pamiętaj, aby umyć rybę pod chłodną, bieżącą wodą i precyzyjnie wytrzeć do sucha. Możesz to zrobić przy użyciu ręczników papierowych. Następnie natrzyj rybę marynatą.
Potrzebne ci będą:
Cały posiłek przygotujesz szybko i w dodatku w jednym naczyniu żaroodpornym, więc zaoszczędzisz na mozolnym myciu brudnych talerzy czy garnków i patelni.