Zupa zacierkowa jest bardzo smaczna i banalna w przygotowaniu. Oczywiście wszystko dzięki zacierkom, które nazywane są też kluskami tartymi lub siekanymi. Uzyskuje się je przez podzielenie ciasta na drobne cząstki. Tradycyjnie odbywa się to przez ręczne ucieranie. Podobny efekt można uzyskać poprzez ścieranie na tarce o dużych oczkach. Jeśli nie czujesz się na siłach, zawsze możesz kupić gotowy produkt.
Zacierkowa kojarzy mi się z beztroskimi czasami dzieciństwa, bo była jedną z popisowych potraw mojej babci. Przepis miała zapisany w starym, pożółkłym zeszycie. Dzisiaj to ja trzymam go w domu na pamiątkę i chętnie podzielę się z tobą instrukcją, jak przygotować pyszne danie. Oto potrzebne składniki:
Babcia nazywała zacierkową "biedną zupą", bo można ją było zrobić z produktów zalegających w lodówce. Jest jednak bardzo sycąca, więc idealnie sprawdzi się na chłodne jesienno-zimowe dni. Oto krótka instrukcja przygotowania:
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.