Babcia zaglądała do lodówki i robiła "biedną zupę". Według dziadka ten przepis przebija pomidorówkę

Zacierkowa z ziemniakami to prawdziwy smak dzieciństwa. Moja babcia serwowała ją za każdym razem, gdy do niej przyjeżdżaliśmy. Marzy ci się takie danie? Oto najlepsza zupa zacierkowa. Przepis jest prosty i poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz.

Zupa zacierkowa jest bardzo smaczna i banalna w przygotowaniu. Oczywiście wszystko dzięki zacierkom, które nazywane są też kluskami tartymi lub siekanymi. Uzyskuje się je przez podzielenie ciasta na drobne cząstki. Tradycyjnie odbywa się to przez ręczne ucieranie. Podobny efekt można uzyskać poprzez ścieranie na tarce o dużych oczkach. Jeśli nie czujesz się na siłach, zawsze możesz kupić gotowy produkt.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Prawdziwa zupa zacierkowa. Przepis z zeszytu babci Wiesi

Zacierkowa kojarzy mi się z beztroskimi czasami dzieciństwa, bo była jedną z popisowych potraw mojej babci. Przepis miała zapisany w starym, pożółkłym zeszycie. Dzisiaj to ja trzymam go w domu na pamiątkę i chętnie podzielę się z tobą instrukcją, jak przygotować pyszne danie. Oto potrzebne składniki:

  • zacierki,
  • kiełbasa,
  • 4 ziemniaki,
  • cebula,
  • 3 marchewki,
  • pietruszka,
  • kawałek selera,
  • koperek,
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.
Prawdziwa zupa zacierkowa. Przepis z zeszytu babci Wiesi
Prawdziwa zupa zacierkowa. Przepis z zeszytu babci Wiesi unsplash.com/Farhad Ibrahimzade

Najlepsza zupa zacierkowa z ziemniakami. Rodzina na pewno poprosi o dokładkę

Babcia nazywała zacierkową "biedną zupą", bo można ją było zrobić z produktów zalegających w lodówce. Jest jednak bardzo sycąca, więc idealnie sprawdzi się na chłodne jesienno-zimowe dni. Oto krótka instrukcja przygotowania:

  1. Wlej do garnka 1,5 l wody i zagotuj.
  2. Podsmaż na patelni pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz cebulę. Wrzuć je do gara.
  3. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
  4. Posiekaj marchewkę, pietruszkę oraz seler. Dołóż do wywaru.
  5. Włóż pokrojone ziemniaki.
  6. Gdy warzywa zmiękną, dorzuć zacierki.
  7. Dodaj pieprz, sól oraz solidną garść koperku.
  8. Wszystko dokładnie wymieszaj i nałóż na talerze. Smacznego!

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: