Zawsze dodaję do garnka łyżkę tego produktu. Ziemniaki szybciej miękną i wychodzą smaczniejsze

Nie ma znaczenia, czy podajesz je jako purée, frytki czy klasycznie z wody. Warto wiedzieć, jak poprawnie gotować ziemniaki oraz znać prosty trik, który wzbogaci ich smak i przyśpieszy cały proces.

Nie ulega wątpliwości, że kartofle, są w polskiej kuchni jednym z najbardziej uniwersalnych dodatków do dań. Zachwycają wszechstronnością, smakiem i bogactwem składników odżywczych. Mogłoby się wydawać, że ugotowanie ziemniaków to żadna filozofia, jednak kilka błędów, które często popełniamy zupełnie nieświadomie, może całkowicie pozbawić ich smaku i odpowiedniej konsystencji.

Zobacz wideo Czy jedzenie ziemniaków i pieczywa tuczy? Michał Wrzosek rozwiewa wątpliwości [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]

Jak ugotować ziemniaki w zimnej czy gorącej wodzie? Ten szczegół ma duże znaczenie

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że temperatura wody, do której wrzucamy ziemniaki do gotowania, ma ogromne znaczenie w finalnym efekcie. Warto więc zapamiętać sobie raz na zawsze, że wcześniej obrane lub oczyszczone kartofle należy umieszczać wyłącznie we wrzątku. Chodzi o zachowanie witamin i minerałów zawartych w ziemniakach (potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez i mangan, a także witaminy B1, B5, B6, A, C, E, K i PP). W zimnej wodzie po prostu je stracą. Dodatkowo warto dodać trochę soli, a gotowanie powinno przebiegać na średnim ogniu.

Jak poprawnie gotować ziemniaki? Jeden patent odmieni cały proces

Istnieją również metody, które mogą usprawnić cały proces gotowania. Ponadto wpłyną na smak ziemniaków, wzbogacając je o dodatkową aksamitność i kremowy wyraz. W czym tkwi cały sekret? Wystarczy, że dodamy jedną łyżkę masła do gotującej się wody (jedna łyżka na ok. 1 kg). Ten niepozorny dodatek wiele zmienia.

ziemniaki
ziemniaki Iuliia Petrovskaia/istock.com

Podczas rozpuszczania tworzy na powierzchni wody cienką warstwę, której działanie porównywalne jest do funkcji pokrywki: zapobiega nadmiernemu parowaniu oraz utrzymuje odpowiednio wysoką temperaturę. W konsekwencji nasze kartofle nie tylko szybciej się gotują, lecz co najważniejsze po odcedzeniu wody są bardziej kremowe i maślane w smaku, a struktura jest jędrna i delikatna.

Więcej o: