• Link został skopiowany

Polacy uwielbiają to danie. Dietetyk wziął je pod lupę. "Jedno ze zdrowszych dań w kuchni polskiej"

Domowa fasolka po bretońsku to jedno z dań, które nie tylko smakuje, lecz także przynosi korzyści zdrowotne. Jak podkreśla dr Bartek Kulczyński, dietetyk i technolog żywności, jej odpowiednio przygotowana wersja to skarbnica zdrowia. Sprawdź, dlaczego warto zrobić ją przy najbliższej okazji.
Fasolka po bretońsku
Fot. iStock, JL

Fasolka po bretońsku od lat króluje na polskich stołach jako sycący i rozgrzewający posiłek. Choć często uchodzi za ciężkie, kaloryczne danie, w rzeczywistości może być pełnowartościowym elementem zdrowej diety. W jednym z materiałów opublikowanych w serwisie YouTube dr Bartek Kulczyński, dietetyk i technolog żywności, zwrócił uwagę na niezwykłe właściwości tej tradycyjnej potrawy. Jak wyjaśnił, to nie tylko kulinarny klasyk, lecz także bogactwo błonnika, który wspiera zdrowie jelit, a nawet zmniejsza ryzyko raka jelita grubego o 26 proc. Oprócz tego znajdziemy w niej potas, kluczowy dla równowagi elektrolitowej i prawidłowego funkcjonowania mięśni, a także likopen - silny przeciwutleniacz chroniący organizm przed stresem oksydacyjnym i nowotworami. Jest również źródłem żelaza, magnezu i kwasu foliowego.

Zobacz wideo Przepis na fasolkę po bretońsku z chorizo

Zdrowa wersja fasolki po bretońsku. Wybierz domowe składniki, unikaj gotowców

Dr Kulczyński podkreślił, że zdrowotne walory fasolki po bretońsku zależą od sposobu jej przygotowania. W domowej wersji, wolnej od konserwantów i sztucznych wzmacniaczy smaku, danie staje się prawdziwym sprzymierzeńcem zdrowia. Ekspert przypomina, że najlepiej, aby przeważała w nim fasola i przetwory pomidorowe, a mięso ma być smacznym dodatkiem. Zaznacza też, że gotowe produkty, które znajdziemy na sklepowych półkach, często obfitują w dodatki chemiczne, przez co tracą na wartości odżywczej.

Jedno ze zdrowszych dań w kuchni polskiej

- głosi opis filmu. 

UWAGA! Dietetyk ostrzegł jednak, że potrawy na bazie fasoli lub innych strączków nie są dla wszystkich. Powinny wystrzegać się ich osoby z chorobami jelit i wymagające diety lekkostrawnej. 

Najprostsza fasolka po bretońsku. Składniki i sposób na szybkie danie

Domowa fasolka może być nie tylko pyszna, lecz także szybka do przygotowania. Podstawą są: fasola, pomidory, cebula i przyprawy, które wspólnie tworzą smaczne i pożywne danie. Aby dodać aromatu, warto wzbogacić je o liść laurowy czy ziele angielskie.

Składniki:

  • 300 g suchej fasoli,
  • 300 g świeżych pomidorów,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g wędzonego boczku lub kiełbasy,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki (opcjonalnie),
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub masła klarowanego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka cukru.
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońskufot.istock/Stephen Barnes

Fasolka po bretońsku przepis tradycyjny. Jak przyrządzić ją idealnie?

Danie to sprawdza się wprost idealne na chłodne zimowe wieczory. Kluczowym etapem jest namaczanie fasoli, które pozwala zmiękczyć ją i uwolnić pełnię smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej przepłucz fasolę, a następnie zalej ją dużą ilością zimnej wody. Zostaw na noc do namoczenia.
  2. Rano odlej wodę i zalej fasolę świeżą. Dodaj do garnka liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na małym ogniu przez około 60-90 minut, aż stanie się miękka.
  3. Sparz pomidory wrzątkiem, a następnie zdejmij skórkę. Pokrój je w drobną kostkę i odłóż na bok.
  4. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej albo masło klarowane. Posiekaj cebulę i czosnek, a następnie zeszklij je na średnim ogniu. Jeśli używasz boczku lub kiełbasy, pokrój je w kostkę i podsmaż razem z cebulą, aż się zarumienią.
  5. Do podsmażonych składników dodaj pokrojone pomidory. Smaż na wolnym ogniu, aż warzywa się rozpadną i stworzą gęsty sos. Dopraw majerankiem, słodką i ostrą papryką oraz cukrem.
  6. Ugotowaną fasolę odcedź, zachowując szklankę wody z jej gotowania. Przełóż ją do garnka z sosem pomidorowym, wymieszaj i w razie potrzeby dolej trochę wody z gotowania, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
  7. Całość gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15-20 minut, aby smaki się połączyły. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj danie na ciepło, najlepiej z kromką świeżego chleba lub chrupiącą bułką. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, którą znajdziesz poniżej.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: