W piątek zawsze robię to danie. Zapiekanka wychodzi lepsza niż lasagne. Cała blacha znika w moment

Co na postny obiad? Jeśli nie masz pomysłu na bezmięsne danie, ten przepis jest dla ciebie. Obłędnie pyszną zapiekankę zrobisz w zaledwie kilka minut i z pewnością podpasuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Wiele osób utrzymuje post w piątek i wystrzega się potraw mięsnych. Okazuje się jednak, że tego dnia również można przygotować pyszne i sycące danie. Zapiekanka ryżowa z tuńczykiem to strzał w dziesiątkę. Robi się ją szybko i smakuje tak dobrze, że domownicy będą domagać się powtórki.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Jak kupić dobrego tuńczyka w puszce? Poszukaj na etykiecie jednej rzeczy

Zapiekanki to świetne rozwiązanie dla zabieganych osób, które nie mają dużo czasu na przygotowywanie posiłków. Wersja z ryżem i tuńczykiem smakuje doskonale. Pamiętaj jednak, by kupić dobrej jakości tuńczyka w puszce. Zwróć uwagę na etykietę i sposób połowu ryby. Produkt wysokiej jakości powinien być oznaczony certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa.

Jak zrobić zapiekankę z ryżem i tuńczykiem? To danie zrobisz w kilka minut

Do przygotowania zapiekanki z ryżem możesz użyć dowolnego gatunku ryżu, jednak najlepiej sprawdzi się jaśminowy lub basmati. Długie białe ziarna nie skleją się podczas pieczenia i zachowają chrupkość. Czego potrzebujesz do zrobienia zapiekanki?

Składniki:

  • półtorej szklanki ryżu,
  • trzy jajka,
  • puszka tuńczyka,
  • 120 ml śmietany 12 proc.,
  • cebula,
  • dwa pomidory,
  • 100 g startej mozzarelli,
  • olej,
  • sól i pieprz.
Zapiekanka z ryżem
Zapiekanka z ryżem istock/@Solnuha

Zanim przejdziesz do przygotowywania zapiekanki, ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Danie najlepiej zapiec w naczyniu żaroodpornym, ale możesz skorzystać także z mniejszej brytfanny.

  1. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju.
  2. Dodaj odsączonego tuńczyka i podsmażaj dwie minuty, a potem dopraw solą i pieprzem.
  3. Na patelnię dodaj ugotowany ryż i wymieszaj.
  4. Naczynie posmaruj olejem i wyłóż masę.
  5. W miseczce połącz śmietanę i roztrzepane jajka, a następnie polej mieszanką masę ryżową.
  6. Udekoruj pokrojonym w plastry pomidorem, a potem posyp startą mozzarellą. Piecz 15 minut w 180 stopniach. 

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: