Wiele osób utrzymuje post w piątek i wystrzega się potraw mięsnych. Okazuje się jednak, że tego dnia również można przygotować pyszne i sycące danie. Zapiekanka ryżowa z tuńczykiem to strzał w dziesiątkę. Robi się ją szybko i smakuje tak dobrze, że domownicy będą domagać się powtórki.
Zapiekanki to świetne rozwiązanie dla zabieganych osób, które nie mają dużo czasu na przygotowywanie posiłków. Wersja z ryżem i tuńczykiem smakuje doskonale. Pamiętaj jednak, by kupić dobrej jakości tuńczyka w puszce. Zwróć uwagę na etykietę i sposób połowu ryby. Produkt wysokiej jakości powinien być oznaczony certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa.
Do przygotowania zapiekanki z ryżem możesz użyć dowolnego gatunku ryżu, jednak najlepiej sprawdzi się jaśminowy lub basmati. Długie białe ziarna nie skleją się podczas pieczenia i zachowają chrupkość. Czego potrzebujesz do zrobienia zapiekanki?
Składniki:
Zanim przejdziesz do przygotowywania zapiekanki, ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Danie najlepiej zapiec w naczyniu żaroodpornym, ale możesz skorzystać także z mniejszej brytfanny.
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.