Ciasto drożdżowe, które rośnie prawie do nieba. Przyda się babciny trik z jajkami

Ciasto drożdżowe to według starszych pań świętość, którą opanować do perfekcji powinna każda szanująca się gospodyni. Oczywiście mistrzyniami ciast drożdżowych są nasze babcie i dziś właśnie mamy dla was klasyczny przepis, który nie może się nie udać. Co jest ważne? Czas, temperatura oraz pewien trik z jajkami.

Jak zrobić ciasto drożdżowe, żeby było puszyste, pięknie wyrośnięte, odpowiednio słodkie i pyszne po prostu tak, że można zwariować od nadmiaru przyjemności? Oczywiście każdy sukces w kuchni zależy od nastawienia, a babcia zawsze mi powtarzała, że jak gospodyni ma zły humor, nawet wodę na herbatę przypali. Jeśli zaś chodzi o ciasto drożdżowe, ważne jest to, by pozwolić mu na spokojnie wyrosnąć w cieple. Ale zanim ciasto zacznie rosnąć, trzeba oczywiście je wyrobić. Dodajesz jajka w całości? Nie polecamy - zawsze dodawaj rozmącone jajka do ciasta drożdżowego. Babcia dodatkowo dolewała do rozmąconych jajek odrobinę octu. Dzięki temu ciasto prawie uciekało z miski. 

Zobacz wideo Zobacz klasyczny przepis na przepyszne ciasto. Oto metrowiec

Ciasto drożdżowe - przepis stary i sprawdzony przez lata

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 450 lub 500,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 100 g masła,
  • ok. 5 łyżek cukru,
  • 1 całe jajko i jedno żółtko,
  • 250 ml mleka,
  • dodatkowo: ulubione owoce, bakalie, kandyzowane skórki.

Ciasto drożdżowe - sposób wykonania:

  1. Masło włóż do rondelka i rozpuść. Pozostaw, by nieco przestygło. W tym czasie podgrzej mleko. Nie może być cieplejsze niż 40 stopni.
  2. Przygotuj miskę (upewnij się, że nie jest zimna) i wkrusz do niej drożdże. Następnie dodaj cukier i je rozetrzyj. Dodaj także 4 łyżki mąki pszennej i mleko. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów. Miskę z rozczynem oczywiście przykryj ściereczką.
  3. Kiedy zaczyn będzie już mocno spieniony, przesiej do niego resztę mąki, dodaj rozmącone jajko i żółtko i zacznij wyrabiać ciepłymi dłońmi, stopniowo wlewając roztopione masło.
  4. Czas wyrabiania ciasta drożdżowego może trwać nawet 20 minut. Kiedy już zacznie odchodzić od dłoni, lekko je uklep, ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, tym razem na godzinę.
  5. Kiedy ciasto już zdecydowanie wyrośnie, przełóż je do formy do pieczenia wyłożonej papierem. Wierzch ciasta możesz wysmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto drożdżowe piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 40-50 minut.
Więcej o: