-
Haps
-
Jak przygotować
- Ciasto drożdżowe, które rośnie prawie do nieba. Przyda się babciny trik z jajkami
Ciasto drożdżowe, które rośnie prawie do nieba. Przyda się babciny trik z jajkami
Ciasto drożdżowe to według starszych pań świętość, którą opanować do perfekcji powinna każda szanująca się gospodyni. Oczywiście mistrzyniami ciast drożdżowych są nasze babcie i dziś właśnie mamy dla was klasyczny przepis, który nie może się nie udać. Co jest ważne? Czas, temperatura oraz pewien trik z jajkami.
Jak zrobić ciasto drożdżowe, żeby było puszyste, pięknie wyrośnięte, odpowiednio słodkie i pyszne po prostu tak, że można zwariować od nadmiaru przyjemności? Oczywiście każdy sukces w kuchni zależy od nastawienia, a babcia zawsze mi powtarzała, że jak gospodyni ma zły humor, nawet wodę na herbatę przypali. Jeśli zaś chodzi o ciasto drożdżowe, ważne jest to, by pozwolić mu na spokojnie wyrosnąć w cieple. Ale zanim ciasto zacznie rosnąć, trzeba oczywiście je wyrobić. Dodajesz jajka w całości? Nie polecamy - zawsze dodawaj rozmącone jajka do ciasta drożdżowego. Babcia dodatkowo dolewała do rozmąconych jajek odrobinę octu. Dzięki temu ciasto prawie uciekało z miski.
Zobacz wideo Zobacz klasyczny przepis na przepyszne ciasto. Oto metrowiec
Ciasto drożdżowe - przepis stary i sprawdzony przez lata
Składniki:
- 500 g mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 450 lub 500,
- 50 g świeżych drożdży,
- 100 g masła,
- ok. 5 łyżek cukru,
- 1 całe jajko i jedno żółtko,
- 250 ml mleka,
- dodatkowo: ulubione owoce, bakalie, kandyzowane skórki.
Ciasto drożdżowe - sposób wykonania:
- Masło włóż do rondelka i rozpuść. Pozostaw, by nieco przestygło. W tym czasie podgrzej mleko. Nie może być cieplejsze niż 40 stopni.
- Przygotuj miskę (upewnij się, że nie jest zimna) i wkrusz do niej drożdże. Następnie dodaj cukier i je rozetrzyj. Dodaj także 4 łyżki mąki pszennej i mleko. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów. Miskę z rozczynem oczywiście przykryj ściereczką.
- Kiedy zaczyn będzie już mocno spieniony, przesiej do niego resztę mąki, dodaj rozmącone jajko i żółtko i zacznij wyrabiać ciepłymi dłońmi, stopniowo wlewając roztopione masło.
- Czas wyrabiania ciasta drożdżowego może trwać nawet 20 minut. Kiedy już zacznie odchodzić od dłoni, lekko je uklep, ponownie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, tym razem na godzinę.
- Kiedy ciasto już zdecydowanie wyrośnie, przełóż je do formy do pieczenia wyłożonej papierem. Wierzch ciasta możesz wysmarować roztrzepanym jajkiem. Ciasto drożdżowe piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 40-50 minut.