Pierogi kochają ludzie na całym świecie i chociaż wydaje nam się, że to typowo polskie danie, w kuchni chińskiej, koreańskiej, kazachskiej, rosyjskiej i gruzińskiej także znajdziemy przepisy na farsz zawinięty w ciasto, które przybiera różne kształty. W Polsce zdecydowanie najbardziej popularne są pierogi ruskie, z mięsem, kapustą i grzybami lub na słodko, ale na Warmii i Mazurach szczególnie popularny jest jeden rodzaj pierogów. W 2019 roku zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Warmii i Mazur.
Zobacz wideo Zobacz przepis na byczki, czyli pierogi z ciasta ziemniaczanego
Dzyndzałki to po prostu niewielkie pierożki hojnie nadziane farszem z hreczki, czyli kaszy gryczanej, cebuli i boczku oraz jajka, chociaż niektóre gospodynie dodają także trochę twarogu. Ugotowane dzyndzałki podaje się ze skrzeczkami, a to z kolei skwarki z wytopionego boczku, często wcześniej zamarynowanego w soli i czosnku. Zatem jeśli chcesz wypróbować przepis na warmińskie pierożki, zacznij od boczku - powinien marynować się kilka godzin, wówczas skrzeczki będą najpyszniejsze.
Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami - najpyszniejsze pierogi z Warmii i Mazur
Składniki na farsz:
- 300 g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko,
- 150 g wędzonego boczku,
- 2 niewielkie cebule,
- 2 jajka na twardo,
- sól, pieprz do smaku.
Składniki na ciasto na pierogi:
- 500 g mąki pszennej,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- ok. 300 ml lekko ostudzonego wrzątku,
- szczypta soli.
Składniki na skwarki z boczku (skrzeczki):
- ok. 300 g surowego boczku,
- 1 główka czosnku,
- sól, pieprz, szczypta majeranku.
Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami - sposób wykonania:
- Zacznij od zamarynowania boczku na skwarki. Czosnek drobno posiekaj i rozetrzyj z solą, pieprzem i majerankiem. Następnie porządnie natrzyj mięso przyprawami, owiń folią i włóż na kilka godzin do lodówki. Kiedy mięso się zamarynuje, pokrój je w słupki lub kostkę i wytop na patelni, aż uzyskasz rumiane, chrupiące skwarki.
- Teraz czas na farsz. Ugotowaną na sypko kaszę gryczaną przełóż do miski. Wędzony boczek pokrój w kostkę, podobnie jak cebulę. Przygotuj patelnię i wytop na niej boczek. Następnie dodaj cebulę i podsmażaj całość, aż boczek się zarumieni, a cebula stanie się szklista. Zawartość patelni przełóż do miski z kaszą, dodaj drobno posiekane jajka na twardo, dopraw solą i pieprzem i całość dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj stolnicę i przesiej na nią mąkę. Dodaj odrobinę soli oraz lekko ostudzony wrzątek i tłuszcz. Zacznij mieszać wszystko drewnianą łyżką, by się nie poparzyć. Następnie zagnieć ciasto, a kiedy będzie już delikatne i elastyczne, przykryj je ściereczką i pozostaw, by odpoczęło.
- Ciasto podziel na części. Każdą z nich możliwe cienko rozwałkuj i szklanką lub kieliszkiem wycinaj kółeczka. Na środku każdego z nich połóż porcję farszu. Następnie szczelnie zalep pierożki, tworząc ozdobną falbankę.
- Dzyndzałki wrzucaj partiami na lekko osolony wrzątek. Gotuj je przez ok. 2 minuty od wypłynięcia. Podawaj obficie polane skwarkami i opcjonalnie posypane pokruszonym białym serem.