Zjedz na kolację zamiast kanapek. Rano nie będziesz czuć głodu

Masz już dość kanapek na kolację? Mamy dla ciebie idealny zamiennik, który dostarczy ci białka i błonnika, które są niezwykle cenne dla organizmu, oraz na długo zaspokoi głód. Dzięki temu w środku nocy nie obudzi cię burczenie w brzuchu. Najlepsze jest jednak to, że w tym przepisie nie ma nic trudnego. Raz spojrzysz na instrukcję i wszystko zapamiętasz.

Wiele osób na kolację je kanapki. Nie ma w tym nic dziwnego, bo robi się je chyba najszybciej ze wszystkich posiłków. Jeśli jednak ktoś zjada je codziennie, po pewnym czasie zaczyna odczuwać monotonię i potrzebę zmiany. Czym najlepiej zastąpić kanapki? Warto zadbać o to, by posiłek był pełnowartościowy, a także, by nie był zbyt tłusty i obciążający dla żołądka.

Co jeść na kolację, żeby później nie być głodnym?

Świetnym rozwiązaniem będą jajka. Dietetycy zalecają spożywanie ich na kolację, ponieważ są jednym ze źródeł tryptofanu. To aminokwas, który m.in. wpływa na poprawę jakości snu. Znajdziemy go też np. w nabiale, rybach i drobiu.

Kolacja powinna jednak składać się nie tylko z białka, lecz także z błonnika oraz węglowodanów złożonych. Najlepsze źródła błonnika to: warzywa i owoce, rośliny strączkowe, a także pieczywo z pełnego przemiału, owsianka, nasiona chia, siemię lniane. Znakomitym źródłem błonnika i węglowodanów złożonych są też brązowy ryż i komosa ryżowa.

Zatem co zjeść na kolację zamiast kanapek? Doskonałym wyborem będą owsianki z dodatkiem orzechów włoskich albo sałatki z chudym mięsem, które ewentualnie można zastąpić pokruszonym chudym serem lub jajkiem. Równie dobrze sprawdzi się omlet z warzywami, który jest tak prosty, że zrobisz go niemal z zamkniętymi oczami. Poniżej znajdziesz przepis krok po kroku.

Co jeść na kolację zamiast kanapek? Przepis na omlet z warzywami i szynką

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 60 g brokułu,
  • 40 g startego żółtego sera,
  • 30 g szynki z kurczaka,
  • kilka pieczarek,
  • pół cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa z oliwek.
Zobacz wideo Zobacz też przepis Mądrej Babci na puszysty omlet z grzybami

Sposób przygotowania:

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy przez kilka minut. Odcedzamy z wody i na razie odstawiamy na bok. Siekamy drobno cebulę, czosnek oraz pieczarki. Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojone składniki. Dorzucamy też pokrojoną szynkę oraz brokuły. 

W misce rozbełtujemy jajko z solą i pieprzem. Starty żółty ser można albo wymieszać razem z jajkiem, albo wcześniej dorzucić na patelnię do pozostałych składników. Masą jajeczną zalewamy warzywa i szynkę na patelni. Przykrywamy i smażymy przez kilka minut z obu stron do momentu, aż jajka się zetną. 

Więcej o: