Ryba w cieście piwno-naleśnikowym to idealny pomysł na obiad, kolację lub przekąskę. Przepis na rybę w cieście jest banalny i bardzo szybki. Bez zarzutu sprawdzi się, jeśli nie masz czasu na długie stanie w kuchni, polecam ten przepis. Jedyne, o czym musisz pamiętać, to dobra ryba. Wybieraj ryby o białym, zwartym mięsie. Polecam dorsza lub mirunę.
Zobacz wideo Zobacz przepis na pysznego łososia w sosie śmietanowym
Ryba w cieście. Jak zrobić najlepsze fish and chips?
Składniki:
- 4-5 filetów z białej ryby o zwartym mięsie,
- 0,5 szklanki jasnego piwa,
- 0,5 szklanki mleka,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- płaska łyżeczka sody,
- szczypta chili,
- 2 większe jajka,
- pieprz ziołowy, sól,
- olej do smażenia.
Sposób wykonania:
- Filety z ryby pokrój na mniejsze kawałki i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie dopraw przyprawami, solą i pieprzem ziołowym. Odłóż na chwilę, by przyprawy zdążyły wsiąknąć w mięso.
- Zajmij się ciastem piwno-naleśnikowym. Do miski wbij jajka i dodaj mleko oraz piwo. Zmiksuj całość i stopniowo dodawaj mąkę. Dodaj także sodę, odrobinę soli i szczyptę chili. Ponownie zmiksuj. Miskę z ciastem odłóż na kilka do kilkunastu minut, by odpoczęło.
- W głębokiej patelni rozgrzej dość dużo oleju. Powinien być naprawdę gorący. Następnie każdy kawałek dokładnie zanurz w cieście i włóż do gorącego tłuszczu.
- Rybę w cieście naleśnikowym smaż na złoty kolor i po usmażeniu odsącz ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Którą rybę wybrać do smażenia w cieście? Filety z dorsza, miruny, polędwiczki z mintaja, a także morszczuka i ryb, które żyją w polskich jeziorach, sprawdzą się idealnie. Jeśli masz filet z karpia albo innej polskiej ryby, która żyje w jeziorach, nie ma problemu, ale uważaj wówczas na ości.