Ryba jak z londyńskich ulic. Łatwiej i smaczniej się już nie da

Jak zrobić smażoną rybę? To danie wydaje się banalne, ale wcale nie musi wychodzić banalne w smaku. Wystarczy wziąć mleko i kilka dodatków, by przygotować pyszny obiad, za którym szaleje pół świata. Jak zrobić fish and chips? Do ciasta dodaj złoty trunek - każdy obliże palce.

Ryba w cieście piwno-naleśnikowym to idealny pomysł na obiad, kolację lub przekąskę. Przepis na rybę w cieście jest banalny i bardzo szybki. Bez zarzutu sprawdzi się, jeśli nie masz czasu na długie stanie w kuchni, polecam ten przepis. Jedyne, o czym musisz pamiętać, to dobra ryba. Wybieraj ryby o białym, zwartym mięsie. Polecam dorsza lub mirunę.

Zobacz wideo Zobacz przepis na pysznego łososia w sosie śmietanowym

Ryba w cieście. Jak zrobić najlepsze fish and chips?

Składniki:

  • 4-5 filetów z białej ryby o zwartym mięsie,
  • 0,5 szklanki jasnego piwa,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • płaska łyżeczka sody,
  • szczypta chili,
  • 2 większe jajka,
  • pieprz ziołowy, sól,
  • olej do smażenia.

Sposób wykonania:

  1. Filety z ryby pokrój na mniejsze kawałki i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie dopraw przyprawami, solą i pieprzem ziołowym. Odłóż na chwilę, by przyprawy zdążyły wsiąknąć w mięso.
  2. Zajmij się ciastem piwno-naleśnikowym. Do miski wbij jajka i dodaj mleko oraz piwo. Zmiksuj całość i stopniowo dodawaj mąkę. Dodaj także sodę, odrobinę soli i szczyptę chili. Ponownie zmiksuj. Miskę z ciastem odłóż na kilka do kilkunastu minut, by odpoczęło.
  3. W głębokiej patelni rozgrzej dość dużo oleju. Powinien być naprawdę gorący. Następnie każdy kawałek dokładnie zanurz w cieście i włóż do gorącego tłuszczu.
  4. Rybę w cieście naleśnikowym smaż na złoty kolor i po usmażeniu odsącz ręcznikiem papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Którą rybę wybrać do smażenia w cieście? Filety z dorsza, miruny, polędwiczki z mintaja, a także morszczuka i ryb, które żyją w polskich jeziorach, sprawdzą się idealnie. Jeśli masz filet z karpia albo innej polskiej ryby, która żyje w jeziorach, nie ma problemu, ale uważaj wówczas na ości.

Więcej o: