Kultowe wafle z czasów PRL-u to smakowity oraz niezwykle prosty do zrobienia deser. Chociaż w dzisiejszych czasach nie brakuje pomysłów na ciasta i słodkości, ten smakołyk wciąż jest hitem podczas rodzinnych imprez. Jego sekret tkwi w prostocie i wykorzystaniu łatwo dostępnych składników. Kiedyś półki w sklepach świeciły pustkami, nie było zbyt dużego wyboru, więc babcie przygotowywały taki szybki poczęstunek.
Wafelki sprawdzają się szczególnie latem, gdy temperatura za oknem jest wysoka i nie chcemy dodatkowo grzać pomieszczenia poprzez włączanie piekarnika. Taki przysmak smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jest słodki, chrupiący, a w środku ma delikatną, kremową warstwę. Oto lista potrzebnych składników:
PORADA! Zamiast masła można użyć margaryny. Jeśli chcesz stworzyć zdrowszą wersję przysmaku, zamień klasyczny cukier na słodzik, np. ksylitol.
Przez te wszystkie lata powstało wiele wersji tego przysmaku. Istnieje nawet opcja dla leniwych, czyli posmarowanie wafli dżemem albo gotowym kremem czekoladowym. Nie trzeba wtedy samodzielnie robić masy. Ja najbardziej lubię jednak tradycyjny przepis. Oto instrukcja przygotowania: