• Link został skopiowany

Zrobiłam wafle jak z PRL-u. Tacie aż zaszkliły się oczy. Ten przepis to łatwizna, a ile wspomnień

W dzisiejszych czasach słodyczy w sklepach mamy do wyboru, do koloru. Nie brakuje jednak fanów klasycznego deseru, który był niezwykle popularny w czasach PRL-u. Babcia dała mi stary przepis na wafle z mlekiem w proszku, z którego korzysta od lat. Spróbuj, a nie pożałujesz.
Wafle czekoladowe z mlekiem w proszku SasaJo/iStock
Wafle czekoladowe z mlekiem w proszku SasaJo/iStock

Kultowe wafle z czasów PRL-u to smakowity oraz niezwykle prosty do zrobienia deser. Chociaż w dzisiejszych czasach nie brakuje pomysłów na ciasta i słodkości, ten smakołyk wciąż jest hitem podczas rodzinnych imprez. Jego sekret tkwi w prostocie i wykorzystaniu łatwo dostępnych składników. Kiedyś półki w sklepach świeciły pustkami, nie było zbyt dużego wyboru, więc babcie przygotowywały taki szybki poczęstunek.

Zobacz wideo Muffiny buraczane pieczone w wafelkach

Wafle czekoladowe z mlekiem w proszku. Przypomnisz sobie smak dzieciństwa

Wafelki sprawdzają się szczególnie latem, gdy temperatura za oknem jest wysoka i nie chcemy dodatkowo grzać pomieszczenia poprzez włączanie piekarnika. Taki przysmak smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jest słodki, chrupiący, a w środku ma delikatną, kremową warstwę. Oto lista potrzebnych składników:

  • 1 opakowanie wafli,
  • 200 g masła,
  • 250 g cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 szklanka mleka w proszku,
  • pół szklanki mleka.

PORADA! Zamiast masła można użyć margaryny. Jeśli chcesz stworzyć zdrowszą wersję przysmaku, zamień klasyczny cukier na słodzik, np. ksylitol.

przekładane wafle
przekładane wafle iStockVadim / Getty Images/iStockphoto

Dobry przepis na wafle. Nie spędzisz w kuchni nawet godziny

Przez te wszystkie lata powstało wiele wersji tego przysmaku. Istnieje nawet opcja dla leniwych, czyli posmarowanie wafli dżemem albo gotowym kremem czekoladowym. Nie trzeba wtedy samodzielnie robić masy. Ja najbardziej lubię jednak tradycyjny przepis. Oto instrukcja przygotowania:

  1. W garnuszku rozpuść masło z cukrem, mlekiem i kakao. Gotuj na małym ogniu do połączenia składników.
  2. Gdy mieszanka zacznie gęstnieć, wyłącz gaz. Dodaj mleko w proszku.
  3. Wymieszaj całość. Powinna powstać gładka, jednolita masa.
  4. Nałóż cienką warstwę na pierwszy arkusz wafla. Następnie przykryj kolejnym. Powtarzaj czynność, aż zużyjesz wszystkie składniki.
  5. Gdy wafle będą gotowe, postaw na nie coś ciężkiego, np. książkę albo deskę do krojenia. Zostaw na całą noc.
  6. Pokrój w kwadraty lub prostokąty. Smacznego!
Więcej o: