• Link został skopiowany

Wcale nie makrela. To z tej ryby robię domowy paprykarz. Wychodzi obłędny, bije na głowę sklepowy

Domowy paprykarz to szybki i prosty sposób na pyszne smarowidło do kanapek oraz smakowitą przekąskę, w sam raz na mały głód. Najczęściej robi się go z makreli, jednak nie zawsze jest to najlepszy wybór. Zamień ją na inną rybę, a wyjdzie palce lizać.
Jak się robi domowy paprykarz?
Paprykarz. Fot. Cezary Aszkiełowicz / Agencja Wyborcza.pl

W sklepach znajdziesz wiele gotowych smarowideł do kanapek, w tym również tych z ryb. Jednak nie od dziś wiadomo, że domowe receptury są znacznie lepsze, dlatego jeśli marzy ci się wyjątkowo smaczny paprykarz, zrób go samodzielnie. Zajmie ci to chwilę, a efekty znacznie przewyższą jakiekolwiek oczekiwania. Już nigdy nie sięgniesz po gotowca, gwarantujemy.

Zobacz wideo Najprostsza pasta z drapieżnej makreli

Z jakiej ryby zrobić paprykarz? Wcale nie makrela

Zastanawiając się nad składnikami do domowego paprykarza, wiele osób automatycznie zapisuje na liście zakupów makrelę. Nic dziwnego, gdyż to jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych wędzonych ryb, którą dostaniesz niemal wszędzie. Wbrew pozorom nie jest najlepszym wyborem, jeśli chodzi o przyrządzenie domowego smarowidła. Zdecydowanie lepiej nada się ryba o chudym, białym mięsie, taka jak pstrąg lub morszczuk. Zyskasz pewność, że pasta wyjdzie idealna. Czego więc dokładnie będziesz potrzebować?

Składniki:

  • ok. 600 g wędzonego pstrąga (2 niewielkie sztuki) lub morszczuka (2 większe),
  • szklanka ryżu (ok. 200 g),
  • marchewka,
  • 2 duże, białe cebule,
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • olej do smażenia,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka oraz ostra papryka.
Morszczuk
MorszczukJaka ryba bez ości? Fot. a-lesa / iStock

Jak się robi domowy paprykarz? Przepis krok po kroku

Przygotowanie domowego paprykarza rozpocznij od ugotowania w osolonej wodzie ryżu. Zrób to zgodnie z zaleceniami producenta, a gdy będzie gotowy, odcedź i przełóż do miski. 

  1. Teraz czas na rybę. Pozbądź się z niej ości, a resztę rozdrobnij.
  2. Cebulę obierz, posiekaj drobno i zeszklij na patelni z rozgrzanym olejem
  3. Marchew obierz i zetrzyj na niewielkich oczkach. Dodaj do zarumienionej cebuli wraz ze szczyptą soli i niedużą ilością wody. Chodzi o to, aby warzywo delikatnie się poddusiło.
  4. Gdy marchew będzie miękka, dorzuć na patelnie mięso z ryby, ugotowany wcześniej ryż, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Domowe smarowidło jest gotowe.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: