Jeśli znudził ci się sernik lub szarlotka, postaw na ten deser. Kladdkaka pochodzi od szwedzkiego słowa "kladdig", czyli "kleisty" albo "lepki". I właśnie taki jest ten deser. W środku wilgotny i niemal płynny, lecz na zewnątrz bardzo chrupiący. Popularność zyskał w XX wieku, kiedy w Szwecji trudno było o proszek do pieczenia, więc mieszkańcy, przygotowując amerykańskie brownie, pomijali ten składnik.
Jednymi z najpopularniejszych deserów są kanelbullar, czyli bułeczki cynamonowe. Szwedzi je tak uwielbiają, że w kraju ustanowiono nawet ich święto, które obchodzi się 4 października. Do tradycyjnych szwedzkich przysmaków zalicza się także semlę, czyli drożdżową bułkę z nadzieniem z bitej śmietany i masy migdałowej; ostkakę - grudkowaty sernik oraz smulpaj, czyli jabłka z rabarbarem zapiekane pod warstwą masła, cukru i mąki.
Przygotowanie tego deseru jest naprawdę proste. Potrzebujesz:
Kladdkakę najlepiej podawać z dodatkami, które zbalansują słodki smak. W Szwecji najczęściej można ją zjeść z owocami np. malinami i porzeczkami lub bitą śmietaną.
Najlepsze ciasto to... Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.