Smakuje lepiej niż brownie. Szwedzki przysmak zrobisz w 12 minut. Najlepszy jest płynny środek

Co zrobić słodkiego na niedzielę? To ciasto plasuje się pomiędzy brownie, a fondantem. Szwedzki przysmak jest mocno czekoladowy i smakuje doskonale. Zachwycą się nim nie tylko miłośnicy słodyczy.

Jeśli znudził ci się sernik lub szarlotka, postaw na ten deser. Kladdkaka pochodzi od szwedzkiego słowa "kladdig", czyli "kleisty" albo "lepki". I właśnie taki jest ten deser. W środku wilgotny i niemal płynny, lecz na zewnątrz bardzo chrupiący. Popularność zyskał w XX wieku, kiedy w Szwecji trudno było o proszek do pieczenia, więc mieszkańcy, przygotowując amerykańskie brownie, pomijali ten składnik.

Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa w kuchni Hapsa. Jej przepis na policzki wołowe olśniewa

Z jakich deserów słynie Szwecja? Kraj ten ma bogatą tradycję cukierniczą

Jednymi z najpopularniejszych deserów są kanelbullar, czyli bułeczki cynamonowe. Szwedzi je tak uwielbiają, że w kraju ustanowiono nawet ich święto, które obchodzi się 4 października. Do tradycyjnych szwedzkich przysmaków zalicza się także semlę, czyli drożdżową bułkę z nadzieniem z bitej śmietany i masy migdałowej; ostkakę - grudkowaty sernik oraz smulpaj, czyli jabłka z rabarbarem zapiekane pod warstwą masła, cukru i mąki.

Jak zrobić kladdkakę? Wychodzi 100 razy lepsza niż brownie

Przygotowanie tego deseru jest naprawdę proste. Potrzebujesz:

  • 110 g masła,
  • 150 g cukru białego,
  • 100 g cukru brązowego,
  • dwa jajka,
  • 80 g mąki pszennej,
  • łyżeczkę ekstraktu waniliowego,
  • szczyptę soli.
Kladdkaka
Kladdkaka istock/@Angela Kotsell

Kladdkakę najlepiej podawać z dodatkami, które zbalansują słodki smak. W Szwecji najczęściej można ją zjeść z owocami np. malinami i porzeczkami lub bitą śmietaną.

  1. W garnku rozpuść mało i odstaw, by ostygło.
  2. W misce wymieszaj cukry, jajka, przesianą mąkę, kakao, sól i wanilię. Wymieszaj, a potem dodaj masło.
  3. Ciasto wlej do wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej masłem formy. Włóż do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piecz 12 minut tak, aby środek pozostał płynny.
  4. Odstaw do ostygnięcia.

Najlepsze ciasto to... Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: