Przepis na omlet godny najlepszej restauracji. Nie musisz bać się, że się porwie lub rozpadnie

Omlet to jedna z najpopularniejszych opcji na śniadanie z jajkami i chociaż nie robi się go tak szybko jak jajecznicy, to jest zdecydowanie bardziej sycący i pożywny. Dziś zdradzimy ci przepis na omlet godny najlepszych hoteli i drogich restauracji. Nie będzie tam ani sera, ani szynki czy pieczarek. Nie będzie także strachu o to, czy podczas przewracania się porwie albo rozpadnie. To od dziś będzie twoje ulubione śniadanie na słodko.

Jeśli chodzi o omlety, zdecydowanie częściej stawiamy na wersję wytrawną niż opcje na słodko, a to wielka szkoda, bo omlet na słodko to inny rodzaj przyjemności płynącej z jedzenia. Dziś mamy dla was przepis na omlet cesarski, czyli obłędną wersję jajecznego placka na słodko. No właśnie, czy omlet cesarski to jeszcze "placek"? Od klasycznej wersji omlet cesarski różni się tym, że ciasto rozrywa się łopatką podczas smażenia. Jest więc złożony z poszarpanych, puszystych kawałków ściętego ciasta. Nie może zabraknąć również słodkich dodatków. Wypróbuj ten przepis, jeśli znudziły ci się zwykłe kanapki i jajecznica na śniadanie. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na faszerowane jajka w skorupkach

Omlet cesarski. Śniadanie godne pięciogwiazdkowego hotelu

Składniki:

  • 3 średnie jajka (w temperaturze pokojowej),
  • 2 łyżki masła,
  • pół szklanki mąki pszennej niskiego typu przemiału,
  • pół szklanki letniego mleka,
  • płaska łyżeczka cukru waniliowego,
  • do podania: ulubiona konfitura, krem czekoladowy, świeże owoce.

Omlet cesarski - sposób wykonania:

  1. Przygotuj dwie miski. Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, możesz dodać szczyptę soli, wówczas białka łatwiej się ubiją. 
  2. Do miski z żółtkami wlej mleko, dodaj cukier waniliowy i przesianą mąkę. Zmiksuj całość mikserem na gładkie ciasto.
  3. Do ciasta dodaj pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszaj. Przygotuj patelnię i porządnie rozgrzej na niej masło. Kiedy zacznie się pienić, usuń pianę i wlej masę na omlet.
  4. Smaż omlet na niewielkim ogniu przez ok. 4-5 minut, następnie przerzuć go na drugą stronę i łopatką lub dwoma widelcami porwij go na kawałki. Smaż, aż każdy kawałek się zetnie.

Tak przygotowany omlet podawaj z ulubionymi, słodkimi dodatkami. Jeśli chcesz poczuć się jak podczas pobytu w hotelu Hilton lub drogiej wiedeńskiej restauracji, taki omlet zapewni ci namiastkę tego uczucia. Jeśli chcesz, do ciasta na omlet możesz dodać łyżkę kakao - taki czekoladowym omlet także jest przepyszny i pięknie wygląda na talerzu. 

Więcej o: