• Link został skopiowany

Kultowy deser z PRL-u. Słodkie ziemniaczki wychodzą miękkie i wilgotne. I wcale nie chodzi o bataty

Jakie desery były popularne w PRL-u? Prawdziwym hitem wśród łasuchów były m.in. słodkie ziemniaczki, które z warzywami niewiele miały wspólnego. Smakują obłędnie, a przepis na ich przygotowanie jest bardzo prosty.
Kultowy deser z PRL-u. Słodkie ziemniaczki wychodzą miękkie i wilgotne. I wcale nie chodzi o bataty
Kultowy deser z PRL-u. Słodkie ziemniaczki wychodzą miękkie i wilgotne. I wcale nie chodzi o bataty, istock/@Diana Rebenciuc

Jakie ciasta były w PRL-u? Gospodynie musiały nieźle się natrudzić. Wiele produktów było niedostępnych, przez co panie domu wykazywały się kreatywnością i tworzyły proste wypieki ze składników, które mogły zdobyć. Właśnie w taki sposób narodziły się słodkie ziemniaczki. I wcale nie chodzi o bataty.

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Jakie wypieki królowały w PRL-u? Tych smaków nie da się zapomnieć 

W czasach PRL-u wypieki oparte były głównie na mleku, jajkach, cukrze, mące i owocach sezonowych. Do najbardziej popularnych należało ciasto zebra, blok czekoladowy i karpatka, ale często przygotowywano także ciastka orzeszki, czyli skorupki z kruchego ciasta przekładane kremem oraz metrowca. Moimi ulubieńcami są jednak słodkie ziemniaczki. 

Jak przygotować ciastka ziemniaczki? Kultowy deser z PRL-u przywoła smaki dzieciństwa 

Niektórzy nazywają je też bajaderkami lub czekoladowymi kokosankami. Z podanego przepisu wychodzi około 30 ciasteczek. Do ich przygotowania potrzebujesz tych składników:

  • trzy paczki herbatników,
  • trzy łyżki cukru pudru,
  • 50 g masła,
  • dwie łyżki kakao,
  • łyżkę miodu,
  • trzy łyżki dżemu np. truskawkowy, śliwkowy lub wiśniowy,
  • rodzynki,
  • kilka łyżek wiórków kokosowych,
  • kilka łyżek orzechów np. włoskich lub laskowych.
ciastka ziemniaczki
ciastka ziemniaczki istock/@ligora

Ciastka ziemniaczki wychodzą słodkie, lekko wilgotne i po prostu pyszne. Ich przygotowanie jest tak łatwe, że z pewnością każdy sobie poradzi.

  1. Pokrusz herbatniki do miski, a orzechy posiekaj na drobno. Możesz użyć blendera.
  2. W osobnym naczyniu połącz za pomocą miksera masło i cukier puder, dodaj herbatniki, kakao, orzechy, miód, rodzynki oraz dżem. Miksuj na jednolitą masę i przełóż do lodówki na około 20 minut.
  3. Po upływie tego czasu wyjmij miasto, odrywaj kawałki i formuj w kulki. Obtaczaj je w wiórkach kokosowych i układaj na talerzu. Ponownie włóż do lodówki i schładzaj co najmniej kilka godzin.

Jak wspominasz PRL? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: