Jakie ciasta były w PRL-u? Gospodynie musiały nieźle się natrudzić. Wiele produktów było niedostępnych, przez co panie domu wykazywały się kreatywnością i tworzyły proste wypieki ze składników, które mogły zdobyć. Właśnie w taki sposób narodziły się słodkie ziemniaczki. I wcale nie chodzi o bataty.
W czasach PRL-u wypieki oparte były głównie na mleku, jajkach, cukrze, mące i owocach sezonowych. Do najbardziej popularnych należało ciasto zebra, blok czekoladowy i karpatka, ale często przygotowywano także ciastka orzeszki, czyli skorupki z kruchego ciasta przekładane kremem oraz metrowca. Moimi ulubieńcami są jednak słodkie ziemniaczki.
Niektórzy nazywają je też bajaderkami lub czekoladowymi kokosankami. Z podanego przepisu wychodzi około 30 ciasteczek. Do ich przygotowania potrzebujesz tych składników:
Ciastka ziemniaczki wychodzą słodkie, lekko wilgotne i po prostu pyszne. Ich przygotowanie jest tak łatwe, że z pewnością każdy sobie poradzi.
Jak wspominasz PRL? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.