Jak uratować kwaśny sos pomidorowy? Na początku należy zaznaczyć, że najczęstszą przyczyną kwaskowego smaku jest nieodpowiedni rodzaj pomidorów. Najlepszymi gatunkami do przygotowania sosu będą śliwkowe (Roma i San Marzano), malinowe oraz bawole serce. Mają mało pestek, dużo miąższu i słodki posmak.
Jeśli zastanawiasz się jak uratować zbyt kwaśny sos, skorzystaj ze sprawdzonych patentów. Świetnym sposobem jest na przykład dodanie do garnka startej marchewki. Warzywo "osłodzi" nieco sos podczas gotowania. Podobnie zadziała podsmażona biała cebula.
Jak złagodzić kwaśny smak sosu pomidorowego? Jeśli nie masz pod ręką wyżej wymienionych warzyw, nic straconego. Możesz skorzystać z innych metod.
Jeśli, pomimo skorzystania z odpowiednich pomidorów, sos nadal wyjdzie zbyt kwaśny, przyczyna może leżeć gdzieś indziej. Pamiętaj, że dodanie zbyt dużej ilości soli i pieprzu podbije kwaskowość. Tak samo będzie w przypadku wrzucenia do potrawy octu, wina lub cytryny. Miej na uwadze, że stosowanie koncentratu pomidorowego również sprawi, że danie wyjdzie kwaskowe. Lubisz gotować? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.