• Link został skopiowany

Tak uratujesz zbyt kwaśny sos pomidorowy. Zetrzyj na tarce i wrzuć do garnka. Odmienisz smak

Przyrządzamy go do pulpetów, lasagne czy spaghetti, jednak czasem zdarza się, że wyjdzie nie taki, jak powinien. Co zrobić, gdy sos pomidorowy jest za kwaśny? Okazuje się, że jest na to prosty sposób.
Tak uratujesz zbyt kwaśny sos pomidorowy. Zetrzyj na tarce i wrzuć do garnka. Odmienisz smak
Tak uratujesz zbyt kwaśny sos pomidorowy. Zetrzyj na tarce i wrzuć do garnka. Odmienisz smak, istock/@nobtis

Jak uratować kwaśny sos pomidorowy? Na początku należy zaznaczyć, że najczęstszą przyczyną kwaskowego smaku jest nieodpowiedni rodzaj pomidorów. Najlepszymi gatunkami do przygotowania sosu będą śliwkowe (Roma i San Marzano), malinowe oraz bawole serce. Mają mało pestek, dużo miąższu i słodki posmak.

Zobacz wideo Matteo Brunetti piecze pyszne waniliowe ciasto ryżowe. "Torta degli addobbi - Torta di riso"

Co dodać, gdy sos pomidorowy jest zbyt kwaśny? Te warzywa przyjdą ci z pomocą

Jeśli zastanawiasz się jak uratować zbyt kwaśny sos, skorzystaj ze sprawdzonych patentów. Świetnym sposobem jest na przykład dodanie do garnka startej marchewki. Warzywo "osłodzi" nieco sos podczas gotowania. Podobnie zadziała podsmażona biała cebula.

Sos pomidorowy (zdjęcie ilustracyjne)
Sos pomidorowy (zdjęcie ilustracyjne) Phill Thornton / iStock

Jak złagodzić kwaśny smak sosu pomidorowego? Jeśli nie masz pod ręką wyżej wymienionych warzyw, nic straconego. Możesz skorzystać z innych metod.

  • Dodaj śmietanę lub mleko. Nabiał skutecznie zneutralizuje niepożądany smak i nada całości kremowej konsystencji.
  • Dodaj 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, która zniweluje kwasowość.
  • Rozcieńcz sos bulionem, a złagodzisz jego smak.

Dlaczego sos pomidorowy wyszedł za kwaśny? Nie tylko gatunek pomidorów ma znaczenie

Jeśli, pomimo skorzystania z odpowiednich pomidorów, sos nadal wyjdzie zbyt kwaśny, przyczyna może leżeć gdzieś indziej. Pamiętaj, że dodanie zbyt dużej ilości soli i pieprzu podbije kwaskowość. Tak samo będzie w przypadku wrzucenia do potrawy octu, wina lub cytryny. Miej na uwadze, że stosowanie koncentratu pomidorowego również sprawi, że danie wyjdzie kwaskowe. Lubisz gotować? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: