• Link został skopiowany

Dodałam do placków z cukinii dwie rzeczy i tę przyprawę. Tak pyszne, że już nie zrobię inaczej

Chociaż do wakacji zostało nam jeszcze sporo czasu, nic nie stoi na przeszkodzie, by na obiad lub podwieczorek zrobić iście wakacyjny przysmak. Placki z cukinii zdecydowanie do takich należą, a z naszym dzisiejszym przepisem są po prostu obłędne. Dodaj dwa składniki, cebulkę i jedną przyprawę, a z miejsca pokochasz ten przepis.
Placki z cukinii
Fot. iStock, FoodieMedia

Placki z cukinii to świetny pomysł na obiad, lunch do pracy albo szkoły oraz na kolację lub podwieczorek. Przepis teoretycznie jest prosty: wystarczy zetrzeć cukinię na tarce, wymieszać z odrobiną mąki, jajkami i usmażyć. Jednak tak przygotowane placki wcale nie muszą wyjść dobre, a na pewno mogą nie wyjść chrupiące. Nasze dzisiejsze placuszki są idealne, chrupiące i jednocześnie delikatne i pełne smaku. Co do nich dodać? Oprócz cebulki i marchewki dodałam ostatnio trochę sera feta i - co może was zaskoczyć - trochę jabłkowego octu. Doprawiłam też odrobiną przyprawy curry, która idealnie łączy się z cukinią. Placki wyszły perfekcyjne w każdym calu i znikały tak szybko, że nie nadążałam smażyć. 

Zobacz wideo Surowy makaron z cukinii z pesto pietruszkowym

Placki z cukinii. Z tymi dodatkami są najlepsze na świecie

Składniki:

  • 3 średnie cukinie,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki, 
  • 1 większa marchewka,
  • 1 cebula,
  • łyżka sera feta (ok. 50-70 g),
  • 1 marchewka,
  • pół pęczka koperku,
  • sól, pieprz, odrobina przyprawa curry, 
  • łyżka octu jabłkowego,
  • tłuszcz do smażenia (olej lub masło klarowane).

Placki z cukinii z serem feta - sposób wykonania:

  1. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do miski, dodaj łyżeczkę soli i wymieszaj. Odstaw na pół godziny, by cukinia puściła wodę.
  2. Cukinię porządnie odciśnij lnianą ściereczką i przełóż do miski. Dodaj marchewkę startą na tarce, startą cebulę i posiekany koperek oraz mąkę. Wbij także jajka i dodaj pokruszony ser feta.
  3. Dodaj dwie pełne łyżki mąki i dopraw do smaku pieprzem. Dokładnie wymieszaj. W międzyczasie rozgrzej patelnię z dodatkiem tłuszczu. Nie musi być go specjalnie dużo, ale musi być gorący.
  4. Na rozgrzaną patelnię kładź porcję ciasta na placki i spłaszcz. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron, aż placki się apetycznie zarumienią. Odłóż je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Dodatek octu jest niewyczuwalny, ale to właśnie on sprawia, że placki z cukinii nie chłoną tłuszczu podczas smażenia, dzięki czemu są lekkie i chrupiące. Z czym podawać te placuszki? Opcji jest wiele, możesz podawać je z domowym sosem czosnkowym z dużą ilością posiekanego koperku albo z sosem na bazie jogurtu z dodatkiem musztardy i ostrej papryczki.

Więcej o: