Zupa rybna nie jest tak częstym wyborem obiadowym Polaków, jak choćby pomidorowa czy krupnik. Najczęściej jemy ją na wakacjach gdzieś w nadmorskich tawernach i restauracjach. Jest jednak tak pyszna, że aż grzech nie zrobić jej w domu. Jakich ryb użyć? Całych - w tej zupie nic się nie zmarnuje.
Andriy Boyko /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zupę rybną można zrobić na wiele sposobów i za każdym razem będzie smakować dobrze. Jednak zupa rybna z tego przepisu smakuje genialnie, a to dzięki wykorzystaniu całychryb włącznie z łbami, płetwami i skórą. Dlaczego te odpadki są takie ważne? Ponieważ zawierają najwięcej aromatu i "rybnego kleju", który jest najsilniejszym nośnikiem smaku. Dlatego gotowanie zupy rybnej trzeba podzielić na dwa etapy: najpierw wywar na rybnych "śmieciach", potem dopiero dodatek pysznego mięsa. No i nie wolno pomijać przypraw - w zupie rybnej szczególnie ważna jest cytryna, ale przydadzą się też lubczyk i pietruszka.
REKLAMA
Zobacz wideo Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem
Zupa rybna jak w nadmorskiej tawernie. Najlepsza wychodzi na "odpadkach"
Składniki:
4 korpusy ryb morskich (łby, ogony i ości),
500 g filetów z ryb morskich, polecam flądrę albo dorsza, może być także dorada,
3 marchewki,
2 pietruszki,
większy por,
2 cebule,
masło,
natka pietruszki lub kolendra,
2 gałązki lubczyku,
sól, pieprz, listki laurowe, suszone oregano,
opcjonalnie: śmietana lub przecier pomidorowy.
Zupa rybna - sposób wykonania:
Zacznij od wywaru. Ryby wyfiletuj, a korpusy włóż do garnka. Zalej wodą, dodaj listki laurowe i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny.
Na dużej patelni rozgrzej porządną łyżkę masła i na dużej mocy podsmaż warzywa korzeniowe pokrojone w kostkę. Następnie dodaj do zupy. Jedną z cebul opal nad palnikiem, dodaj do wywaru.
Na tej samej patelni podsmaż drugą cebulę i posiekany por. Dodaj do zupy.
Filet z ryby pokrój na kawałki i także podsmaż na maśle, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Dołóż do garnka i gotuj wszystko na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Ważne, żeby ogień był minimalny - wówczas kawałki ryby się nie rozgotują.
Przed podaniem wyłów z zupy korpusy. Dodaj posiekaną natkę (może być także koperek) oraz zapraw śmietaną lub dodaj przecier pomidorowy. Zupę podawaj bardzo gorącą. Najlepiej smakuje z kromką świeżego pieczywa lub ziołową grzanką.