• Link został skopiowany

Ani z jajek, ani z ryby. Najlepszą pastę na kanapki zrobisz z tego warzywa. Kremowa i pyszna

Znudziła ci się tradycyjna pasta jajeczna albo rybna? Wypróbuj to warzywne smarowidło na kanapki. Jest nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Domownicy będą je wyjadać łyżkami.
To najlepsza pasta na kanapki. Spróbuj, a będziesz jeść na śniadanie co drugi dzień
To najlepsza pasta na kanapki. Spróbuj, a będziesz jeść na śniadanie co drugi dzień; istock/@madgladnat

Co na kanapki? W sklepach znajdziesz wiele gotowych past, ale żadna nie równa się tej robionej w domu. Kalafiora najczęściej jemy w formie gotowanej, ale tym razem wrzuć go do pieca, a potem zblenduj. W ten sposób zrobisz pyszne smarowidło do chleba.

Zobacz wideo Kalafior po chińsku - jaki on słodki!

Czy kalafior jest zdrowy? Ma niski indeks glikemiczny (IG=30), ale to niejedyne jego zalety

Kalafior to sycące, ale niskokaloryczne warzywo. 100 g zawiera jedynie 25 kcal, dlatego z powodzeniem mogą po niego sięgać osoby na diecie redukcyjnej. Jak podaje zdrowie.gazeta.pl, zawiera też witaminę C, K i witaminy z grupy B. Jest bogaty w błonnik, który wspomaga trawienie i metabolizm oraz związki siarkowe, które wspierają detoksykację organizmu.

Jak zrobić pastę z pieczonego kalafiora? Spróbuj, a zapomnisz o jajecznej 

Pasta z kalafiora pasuje zarówno na kanapki, jak i do wrapów oraz pit. Sprawdzi się też jako dip do warzyw. Czego będziesz potrzebować?

Składniki:

  • kalafior,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka masła orzechowego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • natka pietruszki lub koperek,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki.
Jak zrobić pastę z pieczonego kalafiora?
Jak zrobić pastę z pieczonego kalafiora?Jak zrobić pastę z pieczonego kalafiora?, istock/@Warren_Price

Zanim przejdziesz do przyrządzania pasty, kalafiora podziel na różyczki, skrop oliwą i posól, a potem wrzuć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz pół godziny, aż zmięknie. Kiedy będzie gotowy, odstaw do przestudzenia.

  1. Chłodnego kalafiora wrzuć do blendera razem z czosnkiem. Zmiksuj na gładką masę.
  2. Dodaj masło orzechowe, przyprawy i sok z cytryny. Masa powinna być gęsta, ale jeśli wyjdzie tępa, dodaj odrobinę oliwy.
  3. Dodaj posiekany koperek lub natkę i wymieszaj łyżką.

W jakiej formie najbardziej lubisz kalafiora? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: