Co na kanapki? W sklepach znajdziesz wiele gotowych past, ale żadna nie równa się tej robionej w domu. Kalafiora najczęściej jemy w formie gotowanej, ale tym razem wrzuć go do pieca, a potem zblenduj. W ten sposób zrobisz pyszne smarowidło do chleba.
Kalafior to sycące, ale niskokaloryczne warzywo. 100 g zawiera jedynie 25 kcal, dlatego z powodzeniem mogą po niego sięgać osoby na diecie redukcyjnej. Jak podaje zdrowie.gazeta.pl, zawiera też witaminę C, K i witaminy z grupy B. Jest bogaty w błonnik, który wspomaga trawienie i metabolizm oraz związki siarkowe, które wspierają detoksykację organizmu.
Pasta z kalafiora pasuje zarówno na kanapki, jak i do wrapów oraz pit. Sprawdzi się też jako dip do warzyw. Czego będziesz potrzebować?
Składniki:
Zanim przejdziesz do przyrządzania pasty, kalafiora podziel na różyczki, skrop oliwą i posól, a potem wrzuć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz pół godziny, aż zmięknie. Kiedy będzie gotowy, odstaw do przestudzenia.
W jakiej formie najbardziej lubisz kalafiora? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.