• Link został skopiowany

Kup łubiankę i połącz z warzywami. Już nigdy nie zrobisz klasycznego chłodnika. To rewelacja

Jaka zupa jest podawana na zimno? Choć pierwsza myśl to pewnie chłodnik, tym razem można mieć w zanadrzu coś równie orzeźwiającego i zdecydowanie mniej oczywistego. Gazpacho de fresas to przepis idealny na lato, który zaskakuje smakiem... i głównym składnikiem.
Gazpacho z truskawek
Fot. iStock, Yulia_Davidovich

Pierwszy raz zrobiłam truskawkowe gazpacho podczas upalnego dnia, gdy w lodówce nie miałam za wiele składników. Chciałam uzyskać coś lekkiego, chłodnego i wytrawnego, co nie wymagałoby stania przy kuchence. Znalazłam truskawki, pomidora, kawałek ogórka i trochę oliwy. Zblendowałam wszystko, nie spodziewając się wiele. Co uzyskałam? Zaskakująco świeży, owocowo-warzywny chłodnik, który idealnie orzeźwia i z miejsca wskoczył do letniego menu.

Zobacz wideo Gazpacho arbuzowo-pomidorowe z fetą i migdałami

Co dodajemy do gazpacho? Owocowo-warzywne składniki, które orzeźwiają

Gazpacho kojarzy się głównie z pomidorami, papryką i ogórkiem, ale wersja z truskawkami to odświeżające podejście do klasyki. Słodkie owoce równoważą kwas pomidorów i dodają lekkości, a odrobina octu balsamicznego i oliwy z oliwek wydobywa ich głębię. To połączenie słodyczy, kwasowości i świeżości, które idealnie pasuje do gorących dni.

Składniki:

  • 300 g dojrzałych truskawek,
  • 200 g pomidorów malinowych,
  • 50 g czerwonej papryki,
  • pół małego ogórka,
  • 1/4 czerwonej cebuli,
  • łyżka octu balsamicznego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • kilka listków mięty.

Jak zrobić dobre gazpacho? Chłodne, kremowe i pełne letnich aromatów

Kluczem do udanego gazpacho z truskawek jest jakość składników i odpowiednie przygotowanie. Truskawki muszą być dojrzałe i słodkie, a pomidory miękkie i soczyste. Nie warto pomijać etapu chłodzenia. To właśnie wtedy smaki się przenikają, a zupa nabiera głębi.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki opłucz, usuń szypułki. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego, ogórka obierz i pokrój. Cebulę posiekaj w grubą kostkę.
  2. Do kielicha blendera wrzuć truskawki, pomidory, paprykę, ogórka i cebulę. Dodaj ocet balsamiczny, oliwę, sól i odrobinę pieprzu. Blenduj wszystko na gładką masę przez ok. 2 minuty. Jeśli chcesz uzyskać bardziej aksamitną konsystencję, przetrzyj przez sito.
  3. Gotowe gazpacho przelej do dzbanka lub miski, przykryj i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Najlepiej smakuje dobrze schłodzone.
  4. Przed podaniem możesz udekorować zupę odrobiną oliwy, listkami świeżej mięty lub plasterkami truskawek. Dobrze też smakuje z grzankami lub skropiona lekkim jogurtem naturalnym.
Więcej o: