Pierwszy raz zrobiłam truskawkowe gazpacho podczas upalnego dnia, gdy w lodówce nie miałam za wiele składników. Chciałam uzyskać coś lekkiego, chłodnego i wytrawnego, co nie wymagałoby stania przy kuchence. Znalazłam truskawki, pomidora, kawałek ogórka i trochę oliwy. Zblendowałam wszystko, nie spodziewając się wiele. Co uzyskałam? Zaskakująco świeży, owocowo-warzywny chłodnik, który idealnie orzeźwia i z miejsca wskoczył do letniego menu.
Zobacz wideo Gazpacho arbuzowo-pomidorowe z fetą i migdałami
Co dodajemy do gazpacho? Owocowo-warzywne składniki, które orzeźwiają
Gazpacho kojarzy się głównie z pomidorami, papryką i ogórkiem, ale wersja z truskawkami to odświeżające podejście do klasyki. Słodkie owoce równoważą kwas pomidorów i dodają lekkości, a odrobina octu balsamicznego i oliwy z oliwek wydobywa ich głębię. To połączenie słodyczy, kwasowości i świeżości, które idealnie pasuje do gorących dni.
Składniki:
- 300 g dojrzałych truskawek,
- 200 g pomidorów malinowych,
- 50 g czerwonej papryki,
- pół małego ogórka,
- 1/4 czerwonej cebuli,
- łyżka octu balsamicznego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/4 łyżeczki soli,
- pieprz czarny mielony do smaku,
- kilka listków mięty.
Jak zrobić dobre gazpacho? Chłodne, kremowe i pełne letnich aromatów
Kluczem do udanego gazpacho z truskawek jest jakość składników i odpowiednie przygotowanie. Truskawki muszą być dojrzałe i słodkie, a pomidory miękkie i soczyste. Nie warto pomijać etapu chłodzenia. To właśnie wtedy smaki się przenikają, a zupa nabiera głębi.
Sposób przygotowania:
- Truskawki opłucz, usuń szypułki. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego, ogórka obierz i pokrój. Cebulę posiekaj w grubą kostkę.
- Do kielicha blendera wrzuć truskawki, pomidory, paprykę, ogórka i cebulę. Dodaj ocet balsamiczny, oliwę, sól i odrobinę pieprzu. Blenduj wszystko na gładką masę przez ok. 2 minuty. Jeśli chcesz uzyskać bardziej aksamitną konsystencję, przetrzyj przez sito.
- Gotowe gazpacho przelej do dzbanka lub miski, przykryj i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Najlepiej smakuje dobrze schłodzone.
- Przed podaniem możesz udekorować zupę odrobiną oliwy, listkami świeżej mięty lub plasterkami truskawek. Dobrze też smakuje z grzankami lub skropiona lekkim jogurtem naturalnym.