• Link został skopiowany

W Kanadzie zajadają się... "ogonem bobra". To chrupiący deser, lepszy niż pączki

Kanadyjskie jedzenie to nie tylko syrop klonowy i przekąska poutine. Wśród słodkich klasyków popularnością cieszy się także BeaverTails, czyli smażony przysmak o kształcie bobrzego ogona. Chrupiący, aromatyczny i pełen dodatków, stał się symbolem tego kraju.
Ogon bobra, BeaverTail. Deser z Kanady
Fot. iStock, laz

Choć jego nazwa może nieco zmylić, BeaverTails, czyli ogon bobra, to przysmak pozbawiony mięsa. Jest za to puszystym deserem smażonym na głębokim oleju, przypominającym nieco nasze pączki. Jego charakterystyczny kształt to ukłon w stronę jednego z symboli Kanady - bobra. Zwierzę od wieków uznawane jest za ważny dla kraju ze względu na historyczne znaczenie w rozwoju gospodarki. Sam deser zyskał ogromną popularność w latach 70., kiedy powstała pierwsza piekarnia serwująca słodkie ogony. Dziś znajdziesz je niemal w każdej większej miejscowości.

Zobacz wideo Placek z jabłkami. Idealny deser po wakacyjnym obiedzie

Ogon bobra. Przepis na placek chrupiący z zewnątrz i puszysty w środku

Szukasz czegoś, co łączy w sobie delikatność pączka z formą przypominającą smażony placek? Ogony bobra idealnie wpisują się w ten opis. Złociste, cienko rozwałkowane i usmażone w głębokim tłuszczu mają chrupiące brzegi i sprężyste wnętrze. 

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej + trochę do podsypania,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 60 ml ciepłej wody,
  • 60 ml mleka,
  • 60 g cukru,
  • 40 g masła,
  • jajko,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia (ok. 500 ml).

Dodatki do podania:

  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • krem czekoladowy, owoce lub bita śmietana.

Ogon bobra. Deser, który możesz podać z czymkolwiek chcesz

W wersji podstawowej wystarczy cukier z cynamonem, ale jeśli chcesz podkręcić smak, sięgnij po krem czekoladowy, syrop klonowy, truskawki, borówki, a nawet posiekane orzechy. Kanadyjczycy serwują ogony zarówno na słodko, jak i w bardziej wytrawnych wersjach. Jednak to te słodkie zyskały status narodowego hitu.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wlej ciepłą wodę, wsyp łyżeczkę cukru oraz drożdże. Wymieszaj i odstaw na 5 minut.
  2. W rondelku podgrzej mleko z masłem i resztą cukru. Gdy się rozpuści, ostudź i wlej do zaczynu.
  3. Dodaj roztrzepane jajko, sól oraz przesianą mąkę. Zagnieć gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj mąki. Przykryj miskę i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 minut, aż masa podwoi objętość.
  4. Po wyrośnięciu zagnieć ciasto ponownie i podziel na 6-8 kawałków. Każdy rozwałkuj na cienki, owalny placek.
  5. Nakłuj widelcem każdy kawałek i smaż na dobrze rozgrzanym oleju przez około 20-30 sekund z każdej strony, aż będą złociste.
  6. Odsącz na papierowym ręczniku, a następnie posyp cukrem, cynamonem, skrop cytryną lub posmaruj ulubionym kremem. Podawaj na ciepło.
Więcej o: