Najlepszy przepis na główne danie komunijne. Te pieczone udka z kurczaka znikną w mig ze stołu

Sezon komunijny trwa w najlepsze, jednak obecne ceny zniechęcają wielu rodziców do urządzenia przyjęcia w knajpie czy restauracji. Coraz częściej wraca się do organizacji tradycyjnego obiadu w domu, dlatego przychodzimy dziś z propozycją prostego, acz wyśmienitego dania głównego. Te pieczone udka z kurczaka zrobią większą furorę niż rower od wujka!

Gotowanie obiadu komunijnego dla najbliższych może być stresujące. Zwłaszcza, jeśli nie ma się pomysłu na danie główne, które wszystkim zasmakuje. Aby temu zaradzić, proponujemy przygotować pyszne pieczone udka z kurczaka. Jest to danie zarówno proste, jak i smaczne - idealne na posiłek w gronie rodziny.

Zobacz wideo Chrupiące skrzydełka w słodkiej glazurze

Pieczone udka z kurczaka - jakich składników potrzebujesz?

Do wykonania tego dania nie potrzebujesz wcale wielu składników. Na pewno część z nich masz już w domu, a resztę możesz dokupić w osiedlowym markecie. Upewnij się tylko zawczasu, czy posiadasz odpowiednie naczynie żaroodporne lub ceramiczne. Powinno być na tyle duże, aby pomieścić udka dla całej rodziny. Najlepiej sprawdzi się w tym celu forma o wymiarach minimum 20 na 30 cm. Co jeszcze będzie ci potrzebne?

  • sześć dużych udek z kurczaka (jeśli zaprosiłeś dużo gości - śmiało zwiększ podaną porcję),
  • cztery ząbki czosnku,
  • jedna czerwona papryka,
  • dwie łyżki oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki soli,
  • jedna łyżka ulubionej musztardy,
  • jedna łyżeczka słodkiej papryki,
  • jedna trzecia łyżeczki pieprzu czarnego,
  • opcjonalnie łyżeczka papryki wędzonej lub chilli.

Przygotowanie dania komunijnego. Pieczone udka warzywami i surówką

Ostrym nożem odetnij nadmiar tłuszczu, a następnie osusz udka ręcznikiem papierowym. Do przygotowanego wcześniej naczynia włóż mięso. Teraz czas na marynatę. W osobnym pojemniku dodaj oliwę z oliwek, musztardę, sól, pieprz, słodką paprykę, a także tę wędzoną lub chilli, jeśli wolisz, aby kurczak był bardziej pikantny. Nie zapomnij przepuścić przez praskę czosnku, który nada potrawie niezwykłego aromatu.

Wymieszaj składniki marynaty, po czym zacznij ją wcierać w udka. Zrób to bardzo dokładnie, aby rozprowadzić ją równomiernie. Naczynie zakryj pokrywką lub folią spożywczą i pozostaw do zamarynowania. Powinno to zająć co najmniej godzinę. W międzyczasie możesz rozgrzać piekarnik. Ustaw temperaturę na 200 stopni Celsjusza. 

Pokrojoną w kostkę paprykę umieść w naczyniu między udkami. Zamiast papryki możesz też użyć bakłażana, brokułu lub ziemniaków. Wszystko zależy od preferencji twoich i gości. Naczynie z mięsem umieść w rozgrzanym piekarniku i piecz przez 50-60 minut. Nie trzymaj mięsa zbyt długo w środku, bo może się przesuszyć. Po odpowiednim czasie wyjmij naczynie. Aromatyczne pieczone udka świetnie się sprawdzą w towarzystwie świeżej surówki i warzyw. Można je także podawać z kopytkami lub pyzami polanymi sosem pieczeniowym. Smacznego!

Więcej podobnych tematów znajdziesz na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.